Staklena unutarnja vrata (65+ fotografija)

Staklena unutarnja vrata (65+ fotografija)

Unutarnja staklena vrata relativno su nova pojava, ali su se već čvrsto etablirala s pozitivne strane. Malo ljudi zna, ali prve prototipove takvih dizajna izumili su i uspješno koristili Francuzi još u 17. stoljeću. Naravno, nisu odgovarali visokim estetskim i čvrstoćim karakteristikama modernih modela, ali su i dalje bili rasprostranjeni. Staklena unutarnja vrata imaju niz prednosti u odnosu na njihove kolege izrađene od drveta i šperploče. Pogledajmo asortiman današnjeg tržišta vrata i cijenimo sve prednosti ovih prekrasnih proizvoda..

Prednosti i nedostatci

Govoreći o staklenim unutarnjim vratima, možemo istaknuti njihovu glavnu prednost – svestranost. Zahvaljujući širokom području dizajna, u svoj dom možete ugraditi strukture koje će se savršeno “uklopiti” u određeni stil interijera. To je osobito istinito danas, jer dizajn prostora sve više teži otvorenom slobodnom prostoru..

Sljedeće pozitivno svojstvo može se sa sigurnošću nazvati trajnošću materijala, budući da je staklo koje se koristi u proizvodnji vrata posebno izdržljivo, nije osjetljivo na vlagu, promjene temperature, ne boji se ultraljubičastog zračenja i, za razliku od metala i drva, ne hrđa i ne isušuje se s vremenom.

No, kako kažu, neće proći bez “muhe u masti” – zatvarači od stakla prilično su teški, što uvelike komplicira ugradnju, a nikako nisu jeftini. Ako vas ove činjenice nisu uplašile, predlažemo da se upoznate sa čitavom raznolikošću ovog komada namještaja..

Staklena unutarnja vrata - prednosti i nedostaci Staklena unutarnja vrata - prednosti i nedostaci

Vrste staklenih unutarnjih vrata

Glavna klasifikacija staklenih unutarnjih vrata temelji se na načinima otvaranja. Svaka vrsta ima svoje karakteristike kvalitete koje treba uzeti u obzir pri kupnji. Dakle, moderni proizvođač spreman je ponuditi sljedeće kategorije vrata:

1. Staklene konstrukcije na šarkama s kutijom, koje mogu biti bez okvira ili imati obod koji okružuje staklo. Takvi se modeli mogu otvoriti u jednom smjeru, imaju najveću stopu zvučne izolacije, jer se vrata čvrsto uklapaju u ravninu kutije. Modeli s okvirom smatraju se pouzdanijim, jer je staklo dodatno zaštićeno od mehaničkih oštećenja.

2. Okretna vrata ugrađena bez okvira, koja se nazivaju i krilna vrata. Glavna prednost dizajna je što se vrata mogu otvoriti u bilo kojem smjeru zbog pričvršćivanja na aksijalne mehanizme. Naravno, ovo je prilično prikladno, osobito za veliku obitelj, jer pruža besplatnu propusnost. No, glavni nedostatak u ovom slučaju bit će slaba zvučna izolacija i prodor stranih mirisa u prostoriju, na primjer, iz jela pripremljenih u kuhinji..

3. Unutarnja klizna vrata od stakla. Lako ih se može usporediti prema principu rada s drvenim konstrukcijama koje su već dugo uključene u naš svakodnevni život. Prozirne zavjese također se kreću duž vodilica na vrhu i dnu vrata. Valja napomenuti da su u modelima odjeljaka ugrađene masivnije čaše nego u prethodnim slučajevima..

4. Sustavi kaseta. Također se koristi princip kretanja platna po vodilicama, no karakteristična značajka bit će prisutnost kazete unutar zida, gdje vrata “ulaze” pri otvaranju. Glavna prednost sustava je što vlasnici ne moraju brinuti o dostupnosti slobodnog prostora u blizini vrata kako bi osigurali njihovo nesmetano kretanje. Međutim, postoji i prilično veliki nedostatak – tijekom instalacije može doći do oštećenja zida, što će zahtijevati dodatni popravak.

Osim načina otvaranja, staklena unutarnja vrata mogu se razlikovati po stupnju prozirnosti, a dijele se na potpuno prozirna, polu mat i mat. Odabir ove ili one opcije temelji se i na osobnim preferencijama vlasnika i na funkcionalnoj namjeni određene sobe, jer nije uvijek potrebno da soba bude potpuno otvorena znatiželjnim očima. Na primjer, prozirne čaše savršeno će označiti granicu dnevnog boravka i hodnika, mat staklo je racionalno ugraditi na ulazu u kupaonicu, polu mat staklena unutarnja vrata mogu se koristiti za svaki prostor.

Staklena unutarnja vrata - Vrste Staklena unutarnja vrata - Vrste

Značajke dizajna staklenih vrata

Uz sve gore navedeno, ne možemo se ne diviti raznolikosti dizajnerskih rješenja za ukrašavanje staklenih vrata. Danas možete odabrati bilo koji ekskluzivni dizajn za svoj interijer. Sasvim je moguće pronaći ili kupiti staklene konstrukcije vrata za svaki smjer stila, što može značajno naglasiti koncept, na primjer:

– Unutrašnjost potkrovlja nadopunit će velike klizne konstrukcije s matiranim staklom ili valovitim staklom uokvirenim grubim drvenim obodom;

– Stil visoke tehnologije, kao nijedan drugi, karakterizira prisutnost maksimalno slobodnog prostora i staklenih površina. Ovdje su dobrodošla i velika prozirna platna koja prostoru daju lakoću, i skromna vrata s njihalom s izvornim geometrijskim uzorcima. Poseban naglasak treba staviti na funkcionalne detalje – zatvarače vrata, ručke, šarke;

– Strogi minimalizam naglasit će mat moderna klizna vrata, bez ikakvih uzoraka i sjajnog sjaja;

– U retro stilu možete improvizirati crtežima na staklenim krilnim vratima s okvirom koji će prikazivati ​​cvjetne otiske, osebujne geometrijske uzorke itd. Ručke od bakra ili mjedi pomoći će pojačati učinak antike.

Francuska vrata

Ova je vrsta najpopularnija – takvi se dizajni mogu naći i u interijerima i na ulicama. Platna uokvirena okvirom izgledaju prilično elegantno i sofisticirano. Drvo se najčešće koristi kao materijal za kostur. Za stil shabby chic i Provence, staklena francuska vrata u bijelom drvenom okviru savršena su, a tamni tonovi karakteristični su za moderne trendove..

Dizajn unutarnjih staklenih vrata - francuska vrata Dizajn staklenih unutarnjih vrata - francuska vrata

Vitražna vrata. Stil Louisa Tiffanyja

Staklene konstrukcije s vitražima izrađene različitim tehnikama mogu postati pravo umjetničko djelo. Jedna od najpopularnijih je tehnologija Tiffany čija uporaba osigurava pouzdano pričvršćivanje različitih elemenata, visoke estetske performanse i mogućnost stvaranja najrazličitijih crteža i apstrakcija..

Američki umjetnik-dizajner razvio je izvrstan sustav za sastavljanje vitraža od pojedinačnih komada pomoću laserskog rezanja i tehnologije taljenja stakla. Vitraji izgledaju posebno atraktivno u secesijskom, art deco i istočnjačkom stilu. Ovdje možete vidjeti obilje kombiniranih svijetlih boja u prirodnim, geometrijskim, ukrasnim i apstraktnim temama..

Dizajn unutarnjih staklenih vrata - vitražna vrata Dizajn unutarnjih staklenih vrata - vitražna vrata

Staklena vrata ukrašena folijom

Najekonomičnija opcija ukrašavanja je ukrašavanje staklenih vrata obojenim, mat ili zrcalnim filmovima. Tehnologija je toliko jednostavna da se rad može izvesti samostalno, bez pomoći stručnjaka. No, istodobno, ova vrsta dizajna ne razlikuje se u dugom vijeku trajanja..

Dizajn staklenih unutarnjih vrata - Staklena vrata ukrašena folijom Dizajn staklenih unutarnjih vrata - Staklena vrata ukrašena folijom

Vrata od pjeskarenog stakla

Mnogo izdržljivija je uporaba pjeskarenja, koja se provodi isključivo u tvornici. U ovom slučaju staklo i crtež spajaju se u jedinstvenu cjelinu, a složenost izvedbe ovisi o željama vlasnika – to može biti jednostavan sastav za minimalističke interijere ili pompozniji..

Dizajn unutarnjih staklenih vrata - Vrata od pjeskarenog stakla

Konstrukcije od tripleksnog stakla

Najtrajniji materijal za prozirna vrata je tripleksno staklo. Njegova posebnost leži u tehnologiji proizvodnje, kada se nekoliko čaša zalijepi zajedno s ukrasnim filmom bilo koje boje postavljenim između njih. Zanimljiva je činjenica da kad se oštete ili slome (što se događa iznimno rijetko), fragmenti ne odlijeću, već ostaju pričvršćeni na film. Ova činjenica ukazuje na povećanu sigurnost korištenja takvog dizajna..

Dizajn staklenih unutarnjih vrata - Triplex staklene konstrukcije Dizajn staklenih unutarnjih vrata - Triplex staklene konstrukcije

Kako odabrati staklena unutarnja vrata

Budući da je izbor predmeta interijera koji razmatramo prilično velik, prije kupnje važno je razmisliti o svemu do najsitnijih detalja, odvagnuti sve prednosti i nedostatke ovog ili onog dizajna. Vrijedi napomenuti da su troškovi staklenih unutarnjih vrata prilično veliki, pogotovo ako su izrađeni po narudžbi u skladu sa stilom. Ovdje su važne sve suptilnosti, od načina otvaranja, stupnja prosvijetljenosti stakla, njegovog dekora i završavajući kvalitetom okova..

Potrebno je obratiti pozornost na kvalitetu stakla, njegovu cijenu – što su troškovi veći, to je i pouzdanije. Najtrajniji sustavi su “Triplex”, ali njihova je cijena visoka. Također, na cijenu može utjecati veličina vrata i njihova težina, stoga prilikom kupnje morate odmah odlučiti o proračunu..

Prilikom kupnje ne šteti zahtijevati od prodavatelja da dostavi certifikat o sukladnosti za kupljena staklena vrata kako biste zaštitili svoju obitelj i prijatelje od nevolja.

Kako odabrati staklena unutarnja vrata Kako odabrati staklena unutarnja vrata

Staklena unutarnja vrata – fotografija

Mnoge ideje za ugradnju i dizajn staklenih unutarnjih vrata mogu se prikupiti iz galerije u nastavku. Ovdje su prikupljene najbolje fotografije različitih vrsta, uređene u modernim stilskim rješenjima. Sretno gledanje!

Staklena unutarnja vrata - fotografija Staklena unutarnja vrata - fotografija Staklena unutarnja vrata - fotografija Staklena unutarnja vrata - fotografija Staklena unutarnja vrata - fotografija Staklena unutarnja vrata - fotografija Staklena unutarnja vrata - fotografija Staklena unutarnja vrata - fotografija Staklena unutarnja vrata - fotografija Staklena unutarnja vrata - fotografija Staklena unutarnja vrata - fotografija Staklena unutarnja vrata - fotografija Staklena unutarnja vrata - fotografija Staklena unutarnja vrata - fotografija Staklena unutarnja vrata - fotografija Staklena unutarnja vrata - fotografija Staklena unutarnja vrata - fotografija Staklena unutarnja vrata - fotografija Staklena unutarnja vrata - fotografija Staklena unutarnja vrata - fotografija Staklena unutarnja vrata - fotografija Staklena unutarnja vrata - fotografija Staklena unutarnja vrata - fotografija Staklena unutarnja vrata - fotografija Staklena unutarnja vrata - fotografija Staklena unutarnja vrata - fotografija Staklena unutarnja vrata - fotografija Staklena unutarnja vrata - fotografija

Published
Categorized as Ideje