DIY nyúlketrecek (70 fotó)

DIY nyúlketrecek (70 fotó)

A bolyhos rágcsálók tartásának egyik legfontosabb feltétele a megfelelően felszerelt nyúl. Mind a házi, mind a dekoratív fajtáknak külön térre van szükségük – ez lehetővé teszi a szükséges ellátást és a háziállatok védelmét az esetleges bajoktól. Az anyagok rendelkezésre állásával és a szerszámok kezelésének minimális készségeivel a ketrecek készítése nyulakhoz saját kezűleg meglehetősen egyszerű. Ezen az oldalon hasznos ajánlásokat, fényképes példákat és kis útmutatót találhat a felépítésükről.

A sejtek készítésének jellemzői

Mielőtt elkezdené a nyulak menedékének létrehozását, érdemes megismerkedni a jövőbeli lakosok szokásaival és fiziológiájával. Ezen állatok számára a legkényelmesebb éghajlat egész évben a mérsékelt meleg ( + 12 … + 18C), az átlagos páratartalom (60-75%), a szél és a huzat. A hőmérséklet -25 ° C -ra csökkenése, valamint a + 30 ° C feletti hő, a túlzott szárazság vagy páratartalom kritikus fontosságú, és betegségekhez vagy akár az állatok halálához vezethet. A nyulak a legjobban a szabadban boldogulnak, és a trágyafüstök (ammónia) és a por, amelyek általában a fészerben vannak, negatívan befolyásolják egészségüket..

A háziasított mezei nyúl ketreceinek építésekor nagyon fontos biztosítani a felületek szennyeződéstől való megtisztításának módját. Például a dobozok padlóit gyakran eltávolítják, fából készült lécekből vagy hálóból készítik, ami lehetővé teszi a hulladék összegyűjtését az alábbi raklapon, és maguk a rácsok könnyen moshatók és száríthatók, ha szükséges. A nyúlfal tömör falai megvédik a háziállatokat a huzattól, a patkányoktól és a rovaroktól, de az etetők oldaláról mindig érdemes finom hálót hagyni a szellőzés érdekében. Kültéri és hordozható szerkezeteknél gondoskodni kell a nedvességálló tetőről, amely ugyanakkor nem lesz túl meleg a naptól. A ketrec ajtajainak szorosan záródniuk kell, réseket nem hagyva, és a zárakat is rögzíteni kell, hogy csak a tulajdonosok tudják kinyitni..

DIY nyúlketrecek - Gyártási jellemzők DIY nyúlketrecek - Gyártási jellemzők

Nyulak ketreceinek típusai

Feltételesen a nyulak ketrecei a következő kritériumok szerint osztályozhatók:

– háziállatok típusa szerint (nagy vagy kicsi fajtáknál, közönséges vagy egyedülálló, párosító ketrecek, királynősejtek, ketrecek fiatal állatok számára);

– a működési módszer szerint (helyhez kötött és hordozható, kültéri, beltéri, univerzális);

– a szintek száma szerint;

– a felhasznált anyag típusa szerint (fa, forgácslap / farostlemez / rétegelt lemez, fém, háló, műanyag, kombinált).

A nyúlfarmok ipari ketrecei jelentősen eltérnek a dekoratív háziállatok festett “házaitól”. Ez utóbbiakat általában mély műanyag raklapból és hálóból álló dobozokban tartják. Az ajtók műanyagból vagy plexiből készülhetnek, belül van egy ágyneműtartó, etető, néha egy további zárt rekesz, hogy az állat elrejtőzhessen.

A gazdasági célból tenyésztett egyedek gyakran többszintes épületekben helyezkednek el, sok különálló tartással. Egy ilyen ketrec megvásárolható készen, vagy önállóan is megépíthető a rendelkezésre álló eszközök segítségével..

DIY nyúlketrecek - típusok DIY nyúlketrecek - típusok DIY nyúlketrecek - típusok DIY nyúlketrecek - típusok

A nyúlketrec építésének szakaszai

A ketrec készítése a nyulakhoz saját kezével a semmiből több egymást követő lépést tartalmaz. Mindegyik meglehetősen jelentős, átgondoltságot és pontosságot igényel a munkában, de ha teljes felelősséggel közelít az ügyhöz, a termék hosszú évekig szolgál.

Mérések és rajzok

Az optimális méreteket az állatok fajtájától, életkorától és számától függően választják ki. Az utódokkal rendelkező nőstények átlagosan körülbelül 170 cm hosszú, 60–70 cm magas és 100 cm széles ketrecet terveznek. Nyúlból származó fiatal állatokat 1,5 hónapos korban, csoportosan ültetnek. 3-5 db. A felnőtteket (3 hónaposnál idősebbeket) hizlalásra körülbelül 150x60x70 cm -es egyedi dobozokban tartják. Egy nyúl területének legalább 0,3-0,5 m2 -nek, a falak magasságának 35 cm -től kell lennie..

DIY nyúlketrecek - Mérések és rajzok DIY nyúlketrecek - Mérések és rajzok DIY nyúlketrecek - Mérések és rajzok DIY nyúlketrecek - Mérések és rajzok DIY nyúlketrecek - Mérések és rajzok

Anyagok és tartozékok kiválasztása

Az anyagok kiválasztásának fő kritériumai az erősségük, a mechanikai igénybevételnek való ellenállás és a környezeti jellemzők. Továbbá ne felejtsük el, hogy a nyulak rágcsálók, és könnyen károsítják a vékony fát. Általánosságban elmondható, hogy minden táblát használat előtt ajánlott antiszeptikumokkal impregnálni, és még jobb – poliuretán lakkal (folyékony műanyag). Ezen állatok biológiai hulladéka nagyon maró hatású, ezért külön kell gondoskodnia a padló rendszeres tisztításáról..

Fontos, hogy minden környező felület ne párologjon el káros anyagokat, és ne akadályozza a levegő természetes keringését. Az egészséges mikroklíma hozzájárul a háziállatok helyes fejlődéséhez, megvédve őket mindenféle betegségtől. A különféle összekötő elemeknek, például rögzítőelemeknek, ajtófüggönyöknek, az adagolók vezetőinek és a kihúzható tálcáknak kiváló minőségűnek kell lenniük, jó korrózióvédelemmel – ez lehetővé teszi a szekrények lehető leghosszabb ideig történő üzemeltetését.

DIY nyúlketrecek - anyagok és kiegészítők választéka DIY nyúlketrecek - anyagok és kiegészítők választéka

Építkezés

A nyúlketrecek gyártásához először is egy keretet kell készíteni fémprofilból és / vagy gerendákból. Ezután hegesztett hálót, fából készült rácsokat, forgácslapokat vagy rétegelt lemezeket rögzítenek hozzá. A hátsó és gyakran az oldalfalak szilárdak, de az anyag mikropórusainak könnyen át kell engedniük a levegőt és a nedvességet.

Az egyik legfontosabb pillanat a padló elrendezése. A cserélhető fogaskerekek, amelyek összecsukhatók és kibonthatók, eltávolíthatók és könnyen moshatók, a legjobban bizonyultak. Padlóként műanyag talpfák, poliuretán lakkal impregnált deszkák, bambusz lécek, háló használhatók. A sejtek méretének olyannak kell lennie, hogy az állatok mancsa ne ragadjon, és a rudak ne essenek súlyuk alá. A fémháló kényelmes a tisztítás szempontjából, de bőrnyálkahártya -gyulladást provokál a nyulakban, ami fájdalmassá teszi a járást, ezért mégis tanácsos előnyben részesíteni a műanyagot vagy a fát.

A nyúlburkolat egyben egy lombkorona, amely megvédi a háziállatokat a csapadéktól és a ragyogó naptól, valamint egy további ajtó a ház kinyitására és zárására. Általában enyhe lejtéssel rögzítik, szorosan illeszkedő rétegelt lemezből vagy más anyagból, amely nem hajlamos a kiszáradásra vagy a deformációra. A tető nem lehet fémből, különben a melegben túlságosan felmelegíti a cellákban lévő levegőt. Az utcára egy ilyen lehetőség, mint a puha csempe, pala, ondulin, nagyon alkalmas.

DIY nyúlketrecek - Építés DIY nyúlketrecek - Építés DIY nyúlketrecek - Építés DIY nyúlketrecek - Építés

Telepítés és üzemeltetés

Javasoljuk, hogy kész ketreceket szereljen fel nyulak számára a padlótól legalább 0,3–0,5 m magasságban, kivéve a hordozható szerkezeteket, amelyeket állatok gyaloglására szántak. Más esetekben az alap felemelt helyzete megvédi a háziállatokat a nedvességtől. A szabadban a szekrényeket legjobban árnyékos területeken, keleten vagy nyugaton kell elhelyezni..

A hideg évszakban gondoskodnia kell a burkolatok szigeteléséről. Erre a célra alkalmas a falak külső kárpitozása légáteresztő tömítésekkel (ásványgyapot, varrószőnyegek, farostlemezek, polisztirol, széna / szalma / len szár, stb.). Annak érdekében, hogy a cellák a lehető leghosszabb ideig tartsanak, rendszeresen meg kell tisztítani őket, védeni kell a nedvességtől, és időben el kell végezni a kisebb javításokat..

DIY nyúlketrecek - Telepítés és üzemeltetés DIY nyúlketrecek - Telepítés és üzemeltetés DIY nyúlketrecek - Telepítés és üzemeltetés DIY nyúlketrecek - Telepítés és üzemeltetés

DIY nyúlketrecek – fotó

Ezen az oldalon található fotógalériában nagyszámú érdekes ötletet és példát talál a nyulak ketreceinek saját kezű építésére. A bemutatott lehetőségek bármelyike, ha szükséges, megismételhető otthon, függetlenül kényelmes és tartós madárházat bolyhos rágcsálók számára. A konstrukció típusát, az anyagokat és a méreteket minden esetben egyedileg kell kiválasztani, figyelembe véve az állatok számát, típusát és fajtáját, valamint az adott gazdaságban való fenntartásuk sajátosságait.

DIY nyúlketrecek - fotó DIY nyúlketrecek - fotó DIY nyúlketrecek - fotó DIY nyúlketrecek - fotó DIY nyúlketrecek - fotó DIY nyúlketrecek - fotó DIY nyúlketrecek - fotó DIY nyúlketrecek - fotó DIY nyúlketrecek - fotó DIY nyúlketrecek - fotó DIY nyúlketrecek - fotó DIY nyúlketrecek - fotó DIY nyúlketrecek - fotó DIY nyúlketrecek - fotó DIY nyúlketrecek - fotó DIY nyúlketrecek - fotó DIY nyúlketrecek - fotó DIY nyúlketrecek - fotó DIY nyúlketrecek - fotó DIY nyúlketrecek - fotó DIY nyúlketrecek - fotó DIY nyúlketrecek - fotó DIY nyúlketrecek - fotó DIY nyúlketrecek - fotó DIY nyúlketrecek - fotó DIY nyúlketrecek - fotó