Fa kerítések: 100 fotóötlet

Fa kerítések: 100 fotóötlet

A fa kerítést őseink az őskortól kezdve használták. Korunkban nem veszítik el relevanciájukat, továbbra is az egyik legnépszerűbb határoló. Kellemes természeti esztétika, praktikum és könnyű telepítés – ezeknek a jellemzőknek köszönhető, hogy a magánházak tulajdonosai betartották elkötelezettségüket az ilyen kerítések mellett..

A fa kerítések típusai

A fa kerítések teljesen más megjelenést kaphatnak. Ezután a tervek fő típusairól és azok tervezéséről fogunk beszélni..

Klasszikus fa kerítés

Ez az egyik leggyakoribb fa szerkezet. Könnyen felállítható, nem igényel rengeteg anyagot, ugyanakkor sok éven át képes szolgálni..

Támaszként acélprofilcsöveket használnak, amelyeket 1-1,5 m mély betonnal rögzítenek a talajba – a talaj összetételétől függően. Közéjük gerendákat szerelnek, amelyekhez közvetlenül a deszkákat rögzítik.

A fa kerítések típusaiPalánk

A klasszikus kerítés hegyes karókból áll. A rönkök ilyen alakja erősé és megbízhatóvá teszi a kerítést. A szerkezet élettartama hosszabb, mint például egy fonott terméké, de sok más modern szerkezethez képest még mindig nem túl hosszú. Mivel a kerítésnek nincs szilárd alapja, idővel meglazulhat és megereszkedhet. Ezenkívül sok anyagra lesz szükség az építéshez..

A fentiek alapján ma már ritkán használják ezt a kerítést. Azonban helyettesítheti hasonló bambuszszerkezettel, vagy készíthet klasszikus palánkot színes ceruzák formájában – nagyon szórakoztató lesz..

A fa kerítések típusaiFüggőleges kerítés

Ez a típus sokoldalúbb, mint az előző. A kerítés dekoratív és ugyanakkor magánéletet teremthet. A szilárdság növelése érdekében a fa lamellaszerkezetet fémcsövek támogatják. A lécek között kis réseket kell hagyni a légáramlás elősegítése érdekében.

A kőalapra telepített kerítés nagyon vonzónak tűnik.

A fa kerítések típusaiVízszintes kerítés

A vízszintes kerítés egyszerű és tömör. Ez a kerítésfajta a legharmonikusabb a legtöbb modern épületben. Lehet résekkel vagy anélkül – saját belátása szerint. A halszálka, a tanya és a sakktábla ennek a fajnak a változatai. A kialakítástól függően jellegzetes tulajdonságokkal és megjelenéssel rendelkezik. Nézzük meg őket közelebbről..

A fa kerítések típusaiTanya

Ezek a kerítések az amerikai gazdák által használt hagyományos kerítésekre emlékeztetnek. De hasonló szerkezetek megtalálhatók nyílt tereinken is – falvakban és falvakban gyakran körvonalazzák a veteményeskerteket, az előkerteket és a legelőket.

Nem nehéz felismerni az ilyen kerítéseket – a szerkezetet függőleges gerendák képviselik, amelyekhez vízszintes táblák vannak rögzítve, nagy rések között. A tanyát egyszerű, alacsony sövénynek is nevezhetjük, rusztikus stílusú függőleges deszkákkal. Nagyon könnyű ezt a kerítést saját kezűleg megépíteni. Világosan meghatározza a terület határait, de nem lesz akadálya a kívülállók véleményének..

A fa kerítések típusaiSakk fából készült kerítés

A sakk egy bonyolultabb kerítésfajta. Ez az opció alkalmas a tájterület számos stílusmegoldására. Választhat, hogy süket szerkezetnél marad, vagy választhat egy nyílással ellátott kerítést. Ez utóbbi meglehetősen eredeti és érdekesnek tűnik, de az első esetben az oldalt bezárhatja a kívülállók elől.

A fa kerítések típusaiFa kerítés “halszálkás”

Nem mindig elegendő dekoratív szellőztetett kerítést építeni. Ilyen esetek a zajos utak mentén elhelyezkedő területek. Itt jobb, ha előnyben részesítjük a szilárd kerítést, amely megvédi a területet a kipufogógázoktól, a tolakodó hangoktól és a portól. Ezt egy fából készült “létra” kerítés, más néven “halszálka” biztosíthatja. Egy nagyméretű nyaralót és egy nagy modern épületet is díszít majd..

A fa kerítések típusaiRácsos fa kerítés

A fa kerítésnek nem kell szigorú függőleges vagy vízszintes alakúnak lennie. Ha kerítést telepít apró kis táblákkal, akkor meglehetősen könnyűnek és finomnak tűnik, különösen fehérben. Annak érdekében, hogy ne zavarja az elhaladó emberek kíváncsi szeme, ültessen sűrű mászónövényeket, az ilyen sövény még lenyűgözőbb hatást eredményez. A kerítés gyorsan és egyszerűen felszerelhető, mivel alkotóelemei a gyártásban gyártott kész szakaszok.

A fa kerítések típusaiKombinált fa kerítés

A kerítés megbízhatóbbá, vonzóbbá és néha nem olyan drágává tétele érdekében használjon további anyagokat az építéshez: különböző konfigurációjú kő, tégla, fém kerítés, hulladékok, beton, kovácsolt fém.

Általában ezek az anyagok megbízható alapként szolgálnak egy szerkezethez vagy függőleges támaszaihoz. De teljesíthetnek kizárólag dekoratív funkciót is, mint a kovácsolt alkatrészek esetében..

A fa kerítések típusaiA fa kerítések saját kezű építésének jellemzői

A folyamat látszólagos összetettsége miatt sokan elhagyják a fából készült kerítés önépítésének gondolatát. Valóban, ha nincs elég ideje, vagy egyáltalán nincs kedve saját maga építeni valamit, akkor felvehet munkásokat, és átadhatja nekik ezt a munkát. De ha saját kezűleg szeretné megépíteni álmai kerítését, akkor sietünk a kedvére tenni – minden nem olyan nehéz, mint amilyennek első pillantásra tűnhet..

Először is ügyeljen a kiváló minőségű fafeldolgozásra. A természetes szín megőrzése érdekében fedje le az anyagot lakkal – így a fa nem enged a nedvesség hatásának, és nem lesz sötétebb. Ne felejtse el a speciális impregnálásokat, amelyek megakadályozzák a folyadékok és kártevők negatív hatásait a kompozícióban lévő gombaellenes szerek és rovarölő szerek miatt.

A teljes telepítési folyamat így néz ki:

1. Először szerelje fel az alapot vagy más tartószerkezeteket..

2. Ezután rögzítse rájuk a táblákat, a választott kerítés típusától függően.

3. A szilárdsági mutatók növelése érdekében érdemes fém sarkokat használni, amelyekhez a táblák már közvetlenül rögzítve vannak.

Ez egy nagyon általános erekciós algoritmus. A teljes telepítési ciklus részletesebb tanulmányozásához meg kell határozni a kerítés kívánt konfigurációját. Ha most először próbálja meg saját maga elvégezni a telepítést, akkor álljon meg az egyszerű formáknál – így minden esélye megvan arra, hogy nagyszerű munkát végezzen..

A fából készült kerítések nemcsak védik a helyszínt és jelölik a határait, hanem dekoratív módon kiegészítik azt. Válassza ezt a kerítéstípust, hogy ha egy lakóépület vagy tájterület már más faelemekkel van felszerelve, az anyagok textúrájukban és színükben összhangban legyenek egymással.

Fából készült kerítések - DIY építési jellemzők Fából készült kerítések - DIY építési jellemzők Fából készült kerítések - DIY építési jellemzők Fából készült kerítések - DIY építési jellemzők

Színes fából készült kerítés

Tehát a kezeletlen fa nem tarthat sokáig a környezet romboló hatása miatt. Ezért, ha a természetes fafajtát részesíti előnyben, akkor azt megfelelő eszközökkel kell előkezelni. Annak érdekében, hogy a szín világosabb legyen, foltot vagy áttetsző lakkot használhat. Valóban, a természetes textúra nagyon nemesnek és harmonikusnak tűnik a növényzet körülvéve a helyszínen. Sőt, még akkor is, ha a ház fémből, üvegből, betonból készült, a fa tónusok csak pluszt játszanak, és meleg jegyeket kölcsönöznek a designnak.

Mehet a másik irányba, és még mindig színezheti az anyagot. A fehér továbbra is az egyik legsokoldalúbb és legnyerőbb szín. Hihetetlen könnyedséget és illatot kölcsönöz a táj egészének kialakításához. A hófehér kerítés különösen lenyűgözőnek tűnik, ha ilyen árnyék van a kert, a lakó- vagy közműszerkezetek más elemein – bútorok, pergola, tető, erkély, pavilon stb. Így elérheti a kompozíció egyetlen ünnepélyes képét..

Gondolja, hogy a fehér árnyalatai fülbemászóak és nem praktikusak? Használjon tompított zöld, kék vagy szürke tónusokat. Annak érdekében, hogy egy ilyen kerítés ne tűnjön triviálisnak és unalmasnak, összpontosítson a forma eredetiségére, akár csak felveheti a különböző magasságú függőleges táblákat – ez nem nehéz, de az eredmény szebb lesz.

Az élénk színek és a vidám hangulat szerelmeseinek a többszínű kerítések alkalmasak. Egyszerű ágakból színes palánkot készíthet. Egy ilyen kialakítás egyesíti a különböző méretű, összekapcsolt ágak szerkezetét, és a hulladékanyag egyfajta művészeti tárgy lesz..

Különböző árnyalatokkal festhet egy kerítést is. Válasszon ízlés szerinti színsémát – világos, kontrasztos és lédús, a szivárvány minden színéből, lágy, homályos akvarell paletta vagy pár kombinált szín. Minden az Ön személyes preferenciáitól és természetesen a tájterület általános hangulatától és üzenetétől függ..

Miután úgy döntött, hogy a kerítést színezi, vegyen fel igazán jó minőségű festékeket – nemcsak szépeknek, hanem védő tulajdonságokkal is kell rendelkezniük. Ez nagyon fontos, mivel a festék és maga a kerítés nem egy vagy két szezont bír ki, hanem sokkal tovább. Kellemetlen lesz észrevenni, hogy jövőre a sövény romlik, és a bevonat megreped..

Fa kerítések - színösszeállítás Fa kerítések - színösszeállítás Fa kerítések - színösszeállítás Fa kerítések - színösszeállítás

Fa kerítések – fotó

Még több érdekes ötletet láthat a fa kerítés díszítésére fotóinkból. Talán itt találja meg inspirációjának forrását. Boldog megtekintést!

Fa kerítések - fotó Fa kerítések - fotó Fa kerítések - fotó Fa kerítések - fotó Fa kerítések - fotó Fa kerítések - fotó Fa kerítések - fotó Fa kerítések - fotó Fa kerítések - fotó Fa kerítések - fotó Fa kerítések - fotó Fa kerítések - fotó Fa kerítések - fotó Fa kerítések - fotó Fa kerítések - fotó Fa kerítések - fotó Fa kerítések - fotó Fa kerítések - fotó Fa kerítések - fotó Fa kerítések - fotó Fa kerítések - fotó Fa kerítések - fotó Fa kerítések - fotó Fa kerítések - fotó Fa kerítések - fotó Fa kerítések - fotó Fa kerítések - fotó Fa kerítések - fotó