Fehér ajtók a belső térben (85+ fotó)

Fehér ajtók a belső térben (85+ fotó)

Valaki azt gondolhatja, hogy a fehér ajtók a belső térben a múlt emlékei, mert ebben a színben voltak mindenhol megtalálhatók mind a lakó-, mind a közterületeken, különleges kialakítás nélkül. Ezzel a vélekedéssel ellentétben azonban nyugodtan kijelenthetjük, hogy a mai fehér ajtólap minták kiváló dekoratív tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik, hogy különféle belső terekbe telepítsék őket – a klasszikustól a legmodernebbig. Milyenek lehetnek a modern fehér ajtók? Cikkünkben erről fogunk beszélni..

Előnyök és hátrányok

A fehér szín tökéletes összhangban van egy másik palettával, így az ilyen belső ajtók könnyen felszerelhetők bármilyen belső térbe. Figyelemre méltó, hogy sok éven át hűségesen szolgálhatnak, függetlenül attól, hogy milyen javításokat végeznek a lakásban, mivel bármilyen stílushoz alkalmasak. Könnyűek és levegősek; üvegbetétekkel felruházva képesek több fényt bevinni a belső térbe, vizuálisan bővíteni a teret, ami különösen fontos a kis lakásoknál. A fehér ajtók másik változatlan előnye, hogy univerzálisan kompatibilisek bármilyen típusú bevonattal, ami nem okoz további problémákat a javítási folyamat során..

A fehér ajtók minden előnye mellett érdemes figyelembe venni hátrányukat is, amelyek szintén figyelmet érdemelnek. A fő hátrány a felület fokozott szennyeződése – a legkisebb szennyeződés jól látható fehér alapon, ezért gyakran kell mosni, különösen a fogantyú és a zár területén.

Fehér ajtók a belső térben - Előnyök és hátrányok Fehér ajtók a belső térben - Előnyök és hátrányok

Fehér ajtó kialakítás

Ellentétben a néhány évtizeddel ezelőtt beltéri ajtóként használt, sima fehér vásznakkal, a modern modellek sok esztétikai és gyakorlati kiváltsággal rendelkeznek. Ez vonatkozik mind a tervezési jellemzőkre, mind a gyártási anyagokra, dekorációs módszerekre.

Nyitó mechanizmus

A belső ajtók a tervezési jellemzőktől függően eltérő nyitási mechanizmussal rendelkezhetnek. Vannak olyan alapvető típusok, mint:

– Lengőajtók – a legismertebb rendszer, amikor az ajtók kapuszerűen nyílnak. Lehetnek egy- vagy kétszárnyúak. Az ilyen szerkezeteket a legmegbízhatóbbnak tekintik, de jelentős hátrányuk van – elegendő szabad helyet igényelnek az akadálytalan nyitáshoz;

– Tolóajtók – a nyitómechanizmus görgők jelenlétét feltételezi, amelyeknek köszönhetően az ajtólap a vezetők mentén mozog. Ez lehet egy szárny, kettő vagy több, a nyílás szélességétől függően. A mozgáshoz használt sínek alulról és felülről, vagy csak a nyílás felső részén lehetnek, és az ajtót belső válaszfalakká változtatják;

– Összecsukható ajtók – szerkezetileg több keskeny vászonból áll, amelyek mindegyikéhez görgős mechanizmus van rögzítve. Nyitáskor apró redők képződnek. Az úgynevezett “könyv ajtók” hasonlóak hozzájuk, amelyek nyitási elve azonos, de a vásznak itt sokkal szélesebbek. Az ilyen szerkezetek leggyakrabban műanyagból készülnek, így nem büszkélkedhetnek jó hangszigeteléssel;

– A forgóajtók egy modern stílusos lehetőség, amely különös figyelmet érdemel. Nyitás közben az ajtó simán forog a tengely körül, szabad helyet hagyva a mozgásnak. Zárt állapotban nehéz megkülönböztetni őket a hagyományos lengőszerkezetektől. Az eszközök lehetnek mechanikusak vagy automatikusak, önállóan nyílnak, amikor egy személy közeledik..

Vannak ívelt ajtók is, amelyek kifinomult ívelt formákkal rendelkeznek. Az ilyen szerkezeteket rendszerint megrendelésre készítik, figyelembe véve egy adott esetet..

Fehér ajtók a belső térben - Nyitó mechanizmus Fehér ajtók a belső térben - Nyitó mechanizmus Fehér ajtók a belső térben - Nyitó mechanizmus

Elkészítéshez szükséges anyagok

A fehér ajtó kiválasztásakor fontos figyelni az anyagra, amelyből készült. A modern gyártásban a vásznak természetes fából, ragasztott tömör fából, MDF -ből, forgácslapból, műanyagból és üvegből készülnek. A fából készült ajtók képesek a legfényűzőbb és legkényelmesebb belső tér kialakítására. Környezetbarátak és tartósak, de meglehetősen drágák. A ragasztott (furnérozott) felületek a legvékonyabb favágásokból állnak, szorosan összeragasztva. Környezetbarátságukban nem maradnak el a tömör fától, és meglehetősen érdekes megjelenésűek..

A leggyakoribb lehetőség a laminált vászon, amelyet gyakran üveg- vagy műanyag betétekkel egészítenek ki. A fényes ajtólapok, amelyek a gyártási folyamat során többlépcsős polírozáson mennek keresztül, meglehetősen reprezentatívnak tűnnek..

Fehér ajtók a belső térben - Gyártási anyagok Fehér ajtók a belső térben - Gyártási anyagok Fehér ajtók a belső térben - Gyártási anyagok

Díszítés

A fehér ajtók díszítésének módszerei segítségével az egyszerű vásznak valódi műalkotásokká válhatnak, amelyek illeszkednek a szoba kialakításához. Sok lehetőség van hófehér vászon díszítésére. Az egyik lehetőség az, hogy olyan kopásokat hozzon létre, amelyek hangsúlyozzák a stílusokat, mint például a Provence, a kopott sikk, és az ajtók nemes öregedésének hatását kölcsönzik. Először sötét festéket kell felvinni, majd fehérre, és csiszolópapírral csiszolni a töredékeket.

Néhány modern stílust (high-tech, modern) fényes felületek jellemeznek. Ahhoz, hogy az ajtók ilyenek legyenek, bevonhatók színtelen, lamináló hatású lakkal..

A rusztikus stílusokat díszek és minták, virágos, növényi nyomatok jellemzik, amelyek fehér ajtókkal is felruházhatók. A festett elemeket kézzel alkalmazzák speciális sablonokkal. Egy másik módszer a decoupage technika alkalmazása, amikor a rajzok töredékeit ragasztják a felületre és lakkoznak. Öntapadó vinil matricákat is használhat.

Az üvegbetétek felszerelése jelentősen átalakíthatja a hófehér ajtó vásznát. Ez a kialakítás különösen jól néz ki vendég- és konyhai területeken. Az ólomüveg ablak dekoráció különleges eredetiséggel bír. A klasszikus irányzatokra jellemző faragott elemek és aranyozás csodálatos díszítő elemekké válhatnak..

Fehér ajtók a belső térben - Dekoráció Fehér ajtók a belső térben - Dekoráció Fehér ajtók a belső térben - Dekoráció

Különböző kivitelű fehér ajtók kombinációja

A szoba világos bejárata tökéletesen kombinálható a pasztell, gazdag és sötét tónusú faldíszítéssel. A tervezők szerint a zöld, csokoládé, lila és fekete tónusok a hófehér paletta legjobb társai lesznek..

Ellentétben más típusú belső ajtókkal, például egy fa alatt, a hófehér vásznak tökéletesen kombinálhatók bármilyen típusú fal, padló és mennyezet díszítésével. Csodálatos tandem lesz a laminált, parketta vagy szőnyeghez, hangsúlyozva színüket és mintájukat. A fehér bejárat és a sötét padló kombinációja és az alaplapok teljes hiánya klasszikusnak nevezhető..

Sikeresen hangsúlyozza az ajtófelületek hófehérjét, a fal díszítését kő vagy tégla alatt, amely nemrégiben elterjedt.

Különböző kivitelű fehér ajtók kombinációja Különböző kivitelű fehér ajtók kombinációja

Fehér ajtók különböző belső stílusokban

Mint már említettük, az ajtólapok fehér színe jól illeszkedik bármilyen belső stílushoz. Különböző díszítő elemek, valamint nyitómechanizmusok és szerelvények segítenek hangsúlyozni az irányt..

Klasszikus stílus

A klasszikus belső térhez jobb természetes fából készült belső ajtót választani, faragott részletekkel, kecses aranyozási elemekkel kiegészítve. Általában lengővásznak vannak felszerelve, amelyek nagy múltra tekint vissza, és nem veszítik el relevanciájukat a mai napig..

Fehér ajtók különböző belső stílusokban - Klasszikus stílus Fehér ajtók különböző belső stílusokban - Klasszikus stílus

Skandináv stílus

Az európai tervezők lenyűgözőek a fehér ajtókkal, amelyek egyszerre ötvözik az egyszerűséget, a vonalak tisztaságát és a kifinomultságot. Ezek a jellemzők tökéletesen láthatók a ma népszerű skandináv stílus ajtólapjain. Nincs helye a túlzott igényességnek, és a hófehér vásznak világos falakkal kombinálva jelentősen kibővíthetik a kis helyiségek térét. A fehér ajtók természetes parketta és puha szőnyegek szakszervezetei különösen hangulatosak..

Fehér ajtók különböző belső stílusokban - skandináv stílusban Fehér ajtók különböző belső stílusokban - skandináv stílusban

Lakónikus minimalizmus

A minimalista irányzathoz a szerény belső elemek tartoznak. Az ajtók lapos levelek, további befejezés nélkül. Lehetnek csúszó, válaszfalak, lengő, forgó alakúak. A hófehér paletta kulcsfontosságú ebben a stílusban, így az ilyen ajtósíkok előnyösek lesznek bármilyen fal- és mennyezeti dekorációval. Jó kiegészítések lesznek a fehér ablaknyílások, padlólapok, mennyezeti párkányok..

Fehér ajtók különböző belső stílusokban - lakonikus minimalizmus Fehér ajtók különböző belső stílusokban - lakonikus minimalizmus

Provence

A fehér Provence -stílusú ajtók gyakori megkülönböztető jellemzői a vásznak mesterséges öregedésének hatásai, amelyek a nemesség és a kegyelem jellemzőit adják, üveg vagy matt üvegbetétek, eredeti fogantyúk sötétített fémből, bronzból vagy aranyozásból. Főként természetes fát használnak, amely lehetővé teszi a vászon természetes díszítéssel történő díszítését. Leggyakrabban ezek egy- vagy kétlevelű szerkezetek..

Fehér ajtók különböző belső stílusokban - Provence Fehér ajtók különböző belső stílusokban - Provence

Modern

A szecessziós stílusú fehér ajtók remek példája az eredetiségnek és a kegyelemnek. Itt a vászonok különféle változatai lehetségesek. Gyakran találnak üvegbetéteket, különösen ólomüveg dekorációt természetes motívumokkal. A sávok szabálytalan alakúak lehetnek, és az ajtólap geometriai alakzatokból állhat. A fényes felületek jól mutatnak ebben a stílusban.

Fehér ajtók különböző belső stílusokban - Modern Fehér ajtók különböző belső stílusokban - Modern

Fehér ajtók a belső térben – fotó

Galériánkban élénkebb példákat láthat arra, hogy milyen gyönyörű egy fehér ajtó a belső térben. Itt vannak fotók a különböző stílusú értelmezésekben készített vászonmodellekről, valamint saját dizájnjukról és díszítő jellemzőikről. Boldog megtekintést!

Fehér ajtók a belső térben - fotó Fehér ajtók a belső térben - fotó Fehér ajtók a belső térben - fotó Fehér ajtók a belső térben - fotó Fehér ajtók a belső térben - fotó Fehér ajtók a belső térben - fotó Fehér ajtók a belső térben - fotó Fehér ajtók a belső térben - fotó Fehér ajtók a belső térben - fotó Fehér ajtók a belső térben - fotó Fehér ajtók a belső térben - fotó Fehér ajtók a belső térben - fotó Fehér ajtók a belső térben - fotó Fehér ajtók a belső térben - fotó Fehér ajtók a belső térben - fotó Fehér ajtók a belső térben - fotó Fehér ajtók a belső térben - fotó Fehér ajtók a belső térben - fotó Fehér ajtók a belső térben - fotó Fehér ajtók a belső térben - fotó Fehér ajtók a belső térben - fotó Fehér ajtók a belső térben - fotó Fehér ajtók a belső térben - fotó Fehér ajtók a belső térben - fotó Fehér ajtók a belső térben - fotó Fehér ajtók a belső térben - fotó Fehér ajtók a belső térben - fotó Fehér ajtók a belső térben - fotó