DIY κλουβιά κουνελιών (70 φωτογραφίες)

DIY κλουβιά κουνελιών (70 φωτογραφίες)

Η ύπαρξη ενός σωστά εξοπλισμένου κουνελιού είναι μια από τις πιο σημαντικές προϋποθέσεις για τη διατήρηση αυτών των αφράτων τρωκτικών. Τόσο οι οικιακές όσο και οι διακοσμητικές φυλές χρειάζονται ξεχωριστό χώρο – σας επιτρέπει να παρέχετε την απαραίτητη φροντίδα και να προστατεύετε τα κατοικίδια ζώα από πιθανά προβλήματα. Με τη διαθεσιμότητα υλικών και τις ελάχιστες δεξιότητες χειρισμού εργαλείων, η κατασκευή κλουβιών για κουνέλια με τα χέρια σας είναι αρκετά απλή. Χρήσιμες συστάσεις, παραδείγματα φωτογραφιών και ένας μικρός οδηγός για την κατασκευή τους μπορείτε να βρείτε σε αυτήν τη σελίδα.

Χαρακτηριστικά κατασκευής κυττάρων

Πριν ξεκινήσετε να δημιουργείτε καταφύγιο για κουνέλια, αξίζει να εξοικειωθείτε με τις συνήθειες και τη φυσιολογία των μελλοντικών κατοίκων. Το πιο άνετο κλίμα για αυτά τα ζώα όλο το χρόνο είναι η μέτρια ζέστη ( + 12 … + 18C), η μέση υγρασία του αέρα (60-75%), ο άνεμος και τα ρεύματα. Η πτώση της θερμοκρασίας στους -25C, καθώς και η θερμότητα πάνω από + 30C, η υπερβολική ξηρότητα ή υγρασία είναι κρίσιμα και μπορεί να οδηγήσουν σε ασθένειες ή ακόμα και θάνατο των ζώων. Τα κουνέλια ευδοκιμούν καλύτερα στο ύπαιθρο και οι αναθυμιάσεις κοπριάς (αμμωνία) και η σκόνη, που συνήθως υπάρχουν στα υπόστεγα, επηρεάζουν αρνητικά την υγεία τους..

Κατά την κατασκευή κλουβιών για εξημερωμένους λαγούς, είναι πολύ σημαντικό να προβλεφθεί ένας τρόπος καθαρισμού των επιφανειών από μόλυνση. Για παράδειγμα, τα δάπεδα σε κουτιά είναι συχνά αφαιρούμενα, κατασκευασμένα από ξύλινες σχάρες ή πλέγμα, το οποίο επιτρέπει τη συλλογή απορριμμάτων στην παλέτα που βρίσκεται παρακάτω, και οι ίδιες οι σχάρες μπορούν εύκολα να πλυθούν και να στεγνώσουν εάν είναι απαραίτητο. Τα στερεά τοιχώματα του κουνελιού προστατεύουν τα κατοικίδια ζώα από ρεύματα, αρουραίους και έντομα, αλλά από την πλευρά των τροφοδοτών αξίζει πάντα να αφήσετε ένα λεπτό πλέγμα για εξαερισμό. Για εξωτερικές και φορητές κατασκευές, είναι απαραίτητο να φροντίσετε μια στέγη ανθεκτική στην υγρασία, η οποία, ταυτόχρονα, δεν θα ζεσταθεί πολύ από τον ήλιο. Οι πόρτες του κλουβιού πρέπει να κλείνουν σφιχτά, χωρίς να αφήνουν κενά και οι ίδιες οι κλειδαριές πρέπει να στερεώνονται έτσι ώστε μόνο οι ιδιοκτήτες να μπορούν να τις ανοίξουν..

DIY κλουβιά κουνελιών - Χαρακτηριστικά κατασκευής DIY κλουβιά κουνελιών - Χαρακτηριστικά κατασκευής

Τύποι κλουβιών για κουνέλια

Υπό όρους, τα κλουβιά για κουνέλια μπορούν να ταξινομηθούν σύμφωνα με τα ακόλουθα κριτήρια:

– ανά τύπο κατοικίδιων ζώων (για μεγάλες ή μικρές φυλές, κοινές ή μονά, κλουβιά ζευγαρώματος, βασίλισσα, κλουβιά για νεαρά ζώα) ·

– με τη μέθοδο λειτουργίας (στάσιμη και φορητή, εξωτερική, εσωτερική, καθολική) ·

– κατά τον αριθμό των επιπέδων ·

– ανάλογα με τον τύπο του υλικού που χρησιμοποιείται (ξύλο, μοριοσανίδες / ινοσανίδες / κόντρα πλακέ, μέταλλο, πλέγμα, πλαστικό, συνδυασμένο).

Οι βιομηχανικοί κλωβοί για τις εκμεταλλεύσεις κουνελιών διαφέρουν σημαντικά από τα βαμμένα “σπίτια” για διακοσμητικά κατοικίδια ζώα. Τα τελευταία φυλάσσονται συνήθως σε κουτιά που αποτελούνται από μια βαθιά πλαστική παλέτα και ένα δίχτυ. Οι πόρτες μπορεί να είναι πλαστικές ή πλεξιγκλάς, μέσα υπάρχει χώρος για κλινοσκεπάσματα, τροφοδότης, μερικές φορές ένα επιπλέον κλειστό διαμέρισμα ώστε το ζώο να μπορεί να κρυφτεί.

Τα άτομα που εκτρέφονται για οικονομικούς σκοπούς βρίσκονται συχνά σε πολυώροφα κτίρια με μεγάλο αριθμό ξεχωριστών περιβλημάτων. Ένα τέτοιο κλουβί μπορεί είτε να αγοραστεί έτοιμο είτε να κατασκευαστεί ανεξάρτητα χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα εργαλεία..

DIY κλουβιά κουνελιών - τύποι DIY κλουβιά κουνελιών - τύποι DIY κλουβιά κουνελιών - τύποι DIY κλουβιά κουνελιών - τύποι

Στάδια κατασκευής κλουβιού κουνελιού

Η κατασκευή ενός κλουβιού για κουνέλια με τα χέρια σας από την αρχή περιλαμβάνει πολλά διαδοχικά βήματα. Κάθε ένα από αυτά είναι αρκετά σημαντικό, απαιτεί προσοχή και ακρίβεια στην εργασία, αλλά αν προσεγγίσετε το θέμα με πλήρη ευθύνη, το προϊόν θα εξυπηρετήσει για πολλά χρόνια.

Μετρήσεις και σχέδια

Οι βέλτιστες διαστάσεις επιλέγονται ανάλογα με τη φυλή των ζώων, την ηλικία και τον αριθμό τους. Κατά μέσο όρο, για τις γυναίκες με απογόνους, σχεδιάζεται ένα κλουβί με μήκος περίπου 170 cm, ύψος 60-70 cm και πλάτος 100 cm. Νεαρά ζώα από ένα κουνέλι φυτεύονται σε ηλικία 1,5 μηνών, σε ομάδες 3 – 5 τεμ. Οι ενήλικες (άνω των 3 μηνών) φυλάσσονται για πάχυνση σε μεμονωμένα κουτιά περίπου 150x60x70 εκ. Η περιοχή για ένα κουνέλι πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,3-0,5 m2, το ύψος των τοίχων – από 35 cm.

DIY κλουβιά κουνελιών - Μετρήσεις και σχέδια DIY κλουβιά κουνελιών - Μετρήσεις και σχέδια DIY κλουβιά κουνελιών - Μετρήσεις και σχέδια DIY κλουβιά κουνελιών - Μετρήσεις και σχέδια DIY κλουβιά κουνελιών - Μετρήσεις και σχέδια

Επιλογή υλικών και αξεσουάρ

Τα κύρια κριτήρια κατά την επιλογή των υλικών είναι η αντοχή τους, η αντοχή τους στη μηχανική καταπόνηση και τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά. Επίσης, μην ξεχνάτε ότι τα κουνέλια είναι τρωκτικά και βλάπτουν εύκολα το λεπτό ξύλο. Σε γενικές γραμμές, οι σανίδες συνιστώνται να εμποτίζονται με αντισηπτικά πριν από τη χρήση, και ακόμη καλύτερα – με βερνίκι πολυουρεθάνης (υγρό πλαστικό). Τα βιολογικά απόβλητα αυτών των ζώων είναι πολύ διαβρωτικά, επομένως, θα πρέπει ξεχωριστά να φροντίζετε για τον τακτικό καθαρισμό του δαπέδου..

Είναι σημαντικό όλες οι γύρω επιφάνειες να μην εξατμίζονται επιβλαβείς ουσίες και να μην εμποδίζουν τη φυσική κυκλοφορία του αέρα. Ένα υγιές μικροκλίμα συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη των κατοικίδιων ζώων, προστατεύοντάς τα από κάθε είδους ασθένειες. Διάφορα συνδετικά στοιχεία, όπως συνδετήρες, κουρτίνες πόρτας, οδηγοί για τροφοδότες και δίσκοι πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας, με καλή προστασία από τη διάβρωση – αυτό θα επιτρέψει τη λειτουργία των περιβλημάτων για το μεγαλύτερο δυνατό χρονικό διάστημα.

DIY κλουβιά κουνελιών - Επιλογή υλικών και αξεσουάρ DIY κλουβιά κουνελιών - Επιλογή υλικών και αξεσουάρ

Κατασκευή

Για την κατασκευή κλουβιών κουνελιού, πρώτα απ ‘όλα, ένα πλαίσιο κατασκευάζεται από μεταλλικό προφίλ και / ή δοκούς. Στη συνέχεια στερεώνονται συγκολλημένα πλέγματα, σχάρες από ξύλο, μοριοσανίδες ή κόντρα πλακέ. Το πίσω μέρος, και συχνά τα πλευρικά τοιχώματα είναι στερεά, αλλά οι μικροπόροι στο υλικό θα πρέπει να επιτρέπουν την εύκολη διέλευση αέρα και υγρασίας.

Μία από τις πιο κρίσιμες στιγμές είναι η διάταξη του δαπέδου. Τα αντικαταστάσιμα σχέδια για ράφια και πείρους που μπορούν να διπλωθούν και να ξετυλιχτούν, να αφαιρεθούν και να πλυθούν εύκολα έχουν αποδειχθεί καλύτερα. Ως πάτωμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλαστικά στρωτήρες, σανίδες εμποτισμένες με βερνίκι πολυουρεθάνης, ράγες από μπαμπού, πλέγμα. Το μέγεθος των κυττάρων πρέπει να είναι τέτοιο ώστε τα πόδια των ζώων να μην κολλάνε και οι ράβδοι να μην πέφτουν κάτω από το βάρος τους. Το μεταλλικό πλέγμα είναι βολικό από την άποψη του καθαρισμού, αλλά προκαλεί δερματίτιδα σε κουνέλια, γεγονός που το καθιστά επώδυνο για το περπάτημα, οπότε είναι ακόμα σκόπιμο να προτιμάτε το πλαστικό ή το ξύλο.

Το κάλυμμα κουνελιών είναι ταυτόχρονα ένα θόλο που προστατεύει τα κατοικίδια ζώα από τις βροχοπτώσεις και τον έντονο ήλιο, καθώς και μια επιπλέον πόρτα για το άνοιγμα και το κλείσιμο του περιβλήματος. Συνήθως στερεώνεται με μια μικρή κλίση, κατασκευασμένη από ένα σφιχτό φύλλο κόντρα πλακέ ή άλλο υλικό που δεν είναι επιρρεπές σε στέγνωμα ή παραμόρφωση. Η οροφή δεν μπορεί να είναι από μέταλλο, αλλιώς στη ζέστη θα ζεσταθεί πολύ ο αέρας στα κελιά. Για το δρόμο, μια τέτοια επιλογή όπως μαλακά πλακάκια, σχιστόλιθος, οντουλίνη είναι αρκετά κατάλληλη.

DIY κλουβιά κουνελιών - Κατασκευή DIY κλουβιά κουνελιών - Κατασκευή DIY κλουβιά κουνελιών - Κατασκευή DIY κλουβιά κουνελιών - Κατασκευή

Εγκατάσταση και λειτουργία

Συνιστάται η εγκατάσταση έτοιμων κλουβιών για κουνέλια σε ύψος τουλάχιστον 0,3-0,5 m από το πάτωμα, με εξαίρεση τις φορητές κατασκευές που προορίζονται για περπάτημα ζώων στο γρασίδι. Σε άλλες περιπτώσεις, η ανυψωμένη θέση της βάσης προστατεύει τα κατοικίδια από την υγρασία. Σε εξωτερικούς χώρους, τα περιβλήματα τοποθετούνται καλύτερα σε σκιασμένες περιοχές, με ανατολή ή δύση..

Κατά την κρύα εποχή, πρέπει να φροντίσετε για τη μόνωση των περιβλημάτων. Για το σκοπό αυτό, είναι κατάλληλη η εξωτερική επένδυση των τοίχων με αεροδιαπερατές σφραγίδες (ορυκτοβάμβακα, στρώματα ραφής, ινοσανίδες, πολυστυρόλιο, σανό / άχυρο / μίσχοι λιναριού κ.λπ.). Προκειμένου τα κύτταρα να διαρκέσουν όσο το δυνατόν περισσότερο, πρέπει να καθαρίζονται τακτικά, να προστατεύονται από την υγρασία και να πραγματοποιούνται μικρές επισκευές εγκαίρως..

DIY κλουβιά κουνελιών - Εγκατάσταση και λειτουργία DIY κλουβιά κουνελιών - Εγκατάσταση και λειτουργία DIY κλουβιά κουνελιών - Εγκατάσταση και λειτουργία DIY κλουβιά κουνελιών - Εγκατάσταση και λειτουργία

DIY κλουβιά κουνελιών – φωτογραφία

Ένας μεγάλος αριθμός ενδιαφέρουσων ιδεών και παραδειγμάτων κατασκευής κλουβιών για κουνέλια με τα χέρια σας συλλέγονται στη συλλογή φωτογραφιών σε αυτήν τη σελίδα. Οποιαδήποτε από τις επιλογές που παρουσιάζονται, εάν είναι επιθυμητό, ​​μπορεί να επαναληφθεί στο σπίτι, κάνοντας ανεξάρτητα ένα άνετο και ανθεκτικό κλουβί για αφράτα τρωκτικά. Ο τύπος κατασκευής, τα υλικά και οι διαστάσεις σε κάθε περίπτωση συνιστάται να επιλέγονται ξεχωριστά, εστιάζοντας στον αριθμό, τον τύπο και τη φυλή των ζώων, καθώς και τις ιδιαιτερότητες της συντήρησής τους σε μια συγκεκριμένη φάρμα.

DIY κλουβιά κουνελιών - φωτογραφία DIY κλουβιά κουνελιών - φωτογραφία DIY κλουβιά κουνελιών - φωτογραφία DIY κλουβιά κουνελιών - φωτογραφία DIY κλουβιά κουνελιών - φωτογραφία DIY κλουβιά κουνελιών - φωτογραφία DIY κλουβιά κουνελιών - φωτογραφία DIY κλουβιά κουνελιών - φωτογραφία DIY κλουβιά κουνελιών - φωτογραφία DIY κλουβιά κουνελιών - φωτογραφία DIY κλουβιά κουνελιών - φωτογραφία DIY κλουβιά κουνελιών - φωτογραφία DIY κλουβιά κουνελιών - φωτογραφία DIY κλουβιά κουνελιών - φωτογραφία DIY κλουβιά κουνελιών - φωτογραφία DIY κλουβιά κουνελιών - φωτογραφία DIY κλουβιά κουνελιών - φωτογραφία DIY κλουβιά κουνελιών - φωτογραφία DIY κλουβιά κουνελιών - φωτογραφία DIY κλουβιά κουνελιών - φωτογραφία DIY κλουβιά κουνελιών - φωτογραφία DIY κλουβιά κουνελιών - φωτογραφία DIY κλουβιά κουνελιών - φωτογραφία DIY κλουβιά κουνελιών - φωτογραφία DIY κλουβιά κουνελιών - φωτογραφία DIY κλουβιά κουνελιών - φωτογραφία