Gardenia (85 φωτογραφίες): τύποι και φροντίδα

Gardenia (85 φωτογραφίες): τύποι και φροντίδα

Η Gardenia είναι ένα εκπληκτικά όμορφο φυτό που προέρχεται από τα τροπικά δάση της Ιαπωνίας, της Ινδίας και της Κίνας. Πήρε το όνομά του από τον Αμερικανό βοτανολόγο Alexander Garden, ο οποίος μελετά αυτόν τον πολιτισμό. Το φυτό ευχαριστεί με την εξαιρετική ανθοφορία του από τον Ιούλιο έως τα τέλη του φθινοπώρου. Υπό φυσικές συνθήκες, μερικοί θάμνοι φτάνουν τα δύο μέτρα σε ύψος, σε πολιτιστική καλλιέργεια, δεν υπερβαίνει το ένα μέτρο. Αυτό είναι πραγματικά ένα από τα πιο δημοφιλή λουλούδια που χρησιμοποιούνται στη ανθοκομία γάμου, το οποίο είναι μια άξια διακόσμηση τραπεζιών, αιθουσών, ανθοδέσμων γάμου..

Κύριοι τύποι

Στη φύση, υπάρχουν έως και 250 είδη αυτού του υπέροχου φυτού. Ωστόσο, για καλλιέργεια σε διαμερίσματα και σε οικόπεδα κήπου, χρησιμοποιούνται πιο δημοφιλείς καλλωπιστικές καλλιέργειες..

Γιασεμί γαρδένια

Αυτό το είδος επιλέγεται συχνότερα για καλλιέργεια σε διαμερίσματα, καθώς προσαρμόζεται τέλεια σε αυτές τις συνθήκες. Η γιασεμί γαρδένια έχει την εμφάνιση ενός πυκνού θάμνου με ύψος έως 80 εκ. Γυαλιστερά σκούρα πράσινα φύλλα με μυτερή άκρη έχουν μήκος έως 8 εκ. Λουλούδια, παρόμοια με τα τριαντάφυλλα, ξεχωρίζουν περήφανα στο λευκό χιόνι. Με την πάροδο του χρόνου, τα πέταλα αποκτούν κιτρινωπή απόχρωση, οπότε λευκά, κρεμώδη και κιτρινωπά μπουμπούκια μπορούν να βρεθούν στον θάμνο αμέσως. Οι πιο συνηθισμένες ποικιλίες είναι:

– “First Love” με αρωματικά κρεμώδη λευκά λουλούδια, έως 13 εκατοστά σε διάμετρο.

– “Variegata” – διακρίνεται για τα πράσινα φύλλα του, καλυμμένα με υπόλευκο μαρμάρινο μοτίβο και λευκά διπλά λουλούδια.

– “Fortuna” – οι ανοιχτοί οφθαλμοί του έχουν διάμετρο 10 cm.

Αυτός ο τύπος έχει ένα δεύτερο, απολύτως δικαιολογημένο όνομα “Royal” λόγω του διακοσμητικού του αποτελέσματος. Έχει πολλές άλλες ποικιλίες που εκτρέφονται με τη μέθοδο επιλογής, καθεμία από τις οποίες διαφέρει στο σχήμα, το μέγεθος, το χρώμα του φυλλώματος και των οφθαλμών, καθώς και τη διάρκεια της ανθοφορίας..

Γιασεμί γαρδένια Γιασεμί γαρδένια

Βιετναμέζικη γαρδένια

Αυτός ο τύπος γαρδένιας μπορεί να είναι ένα συμπαγές δέντρο ή ένας πλούσιος, απλωμένος θάμνος. Το πυκνό κάλυμμα των φύλλων έχει μια όμορφη γυαλιστερή επιφάνεια και τα μεγάλα λευκά χιόνια λουλούδια διαμέτρου έως 8 cm έχουν μάλλον ασυνήθιστα πέταλα, που κυλούν σε περίεργους μακριούς σωλήνες.

Βιετναμέζικη γαρδένια

Κίτρινη γαρδένια

Το τακτοποιημένο δέντρο έχει όρθιους μίσχους με γυαλιστερά πράσινα φύλλα. Στους μασχάλες του φυλλώματος, αρχικά ανθίζουν λευκοί οφθαλμοί, οι οποίοι στη συνέχεια κιτρινίζουν. Με την πάροδο του χρόνου, η υπερχείλιση του χρώματος αυξάνεται από λεμόνι σε έντονο πορτοκαλί.

Κίτρινη γαρδένια

Gardenia citriodora

Ένας πολυτελής θάμνος αυτού του τύπου γαρδένια έχει πολύ διακλαδισμένους βλαστούς με οβάλ γυαλιστερά φύλλα. Η άνθιση του γοητεύει με μια μάζα μικρών, λευκών διπλών λουλουδιών, διαμέτρου όχι μεγαλύτερης των 2 εκατοστών. Το φυτό διαθέτει επίσης ένα υπέροχο έντονο άρωμα.

Gardenia citriodora

Φροντίζοντας σωστά τη γαρδένια σας

Η Gardenia είναι ένας μάλλον ιδιότροπος πολιτισμός, οπότε ένας ερασιτέχνης ανθοκόμος θα πρέπει να προσπαθήσει σκληρά για να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες. Είναι αρκετά δύσκολο να ριζώσετε σε ένα νέο μέρος, ακόμη και η αναδιάταξη της γλάστρας μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή των μπουμπουκιών. Πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να φροντίσετε τη σύνθεση του εδάφους – το φυτό προτιμά ένα όξινο περιβάλλον και μια περίσσεια ασβέστη μπορεί να οδηγήσει στο θάνατό του. Μπορείτε να αγοράσετε έτοιμο χώμα στο κατάστημα (μια σύνθεση για αζαλέες είναι τέλεια) ή μπορείτε να το φτιάξετε μόνοι σας. Στην τελευταία έκδοση, είναι απαραίτητο η σύνθεση να περιέχει άμμο, τύρφη και τρεις τύπους γης: φύλλα, κωνοφόρα, χλοοτάπητα. Υπάρχουν επίσης απαιτήσεις για φωτισμό, πότισμα, συνθήκες θερμοκρασίας.

Φωτισμός

Η Gardenia λατρεύει τον καλό φωτισμό, αλλά δεν ανέχεται το άμεσο ηλιακό φως. Στον κήπο, είναι καλύτερο να το φυτέψετε σε ζεστές περιοχές, δημιουργώντας μερική σκιά. Στο σπίτι, το καλοκαίρι, οι γλάστρες εγκαθίστανται σε περβάζια παραθύρων προς τη δυτική ή ανατολική πλευρά και το χειμώνα ο πολιτισμός αισθάνεται καλύτερα στα νότια παράθυρα..

Επίσης, το χειμώνα, είναι απαραίτητο να παρέχεται πρόσθετος φωτισμός με λαμπτήρες φθορισμού, οι οποίοι εγκαθίστανται σε απόσταση 50-60 cm πάνω από το στέμμα. Το δωμάτιο πρέπει να φωτίζεται για 12-14 ώρες. Κατά την περίοδο τοποθέτησης και ανάπτυξης των μπουμπουκιών, δεν συνιστάται να αλλάξετε τη θέση του δοχείου, καθώς η αλλαγή κατεύθυνσης φωτισμού μπορεί να διαταράξει τη διαδικασία.

Γαρδένια - Φωτισμός Γαρδένια - Φωτισμός

Θερμοκρασία

Το λουλούδι αγαπά τη ζεστασιά και φοβάται τις αλλαγές θερμοκρασίας. Τα είδη κήπου μπορούν να ανεχτούν απότομες αλλαγές θερμοκρασίας στην περιοχή 6-8C. Για τους εκπροσώπους εσωτερικών χώρων, το βέλτιστο καθεστώς θερμοκρασίας την άνοιξη και το καλοκαίρι είναι από +22 έως +25. Το χειμώνα, πρέπει να διατηρήσετε τη θερμοκρασία περίπου + 18 … + 20C κατά τη διάρκεια της ημέρας και τη νύχτα – τουλάχιστον + 15 C.

Γαρδένια - Θερμοκρασία Γαρδένια - Θερμοκρασία

Υγρασία

Η υψηλή τροπική υγρασία είναι απαραίτητη κατά την ανάπτυξη των οφθαλμών. Για να δημιουργηθούν τέτοιες συνθήκες, η γαρδένια ψεκάζεται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και οι γλάστρες τοποθετούνται σε υγρό διογκωμένο πηλό. Το δοχείο δεν πρέπει να αφήνει να αγγίξει την επιφάνεια του νερού, διαφορετικά θα ξεκινήσει η διαδικασία υδάτινης κατάστασης του εδάφους, η οποία θα επηρεάσει αρνητικά την καλλιέργεια. Η καλή αποστράγγιση με βότσαλα ή διογκωμένο πηλό θα βοηθήσει επίσης στην προστασία του εδάφους από το στάσιμο νερό. Όταν τα μπουμπούκια αρχίζουν να ανθίζουν, ο ψεκασμός σταματά και η ενυδάτωση εμφανίζεται σκουπίζοντας τα φύλλα με ένα υγρό πανί.

Γαρδένια - Υγρασία Γαρδένια - Υγρασία

Πότισμα

Για τη γαρδένια, τόσο το ξηρό όσο και το υγρό χώμα είναι καταστροφικά – το στάσιμο νερό μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες του ριζικού συστήματος. Την περίοδο άνοιξη -καλοκαίρι, είναι απαραίτητο να παρέχεται ιδιαίτερα άφθονο πότισμα και το χειμώνα – μέτριο. Το Gardenia δεν πρέπει να τροφοδοτείται με κρύο νερό · είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε καθαρό, φιλτραρισμένο μαλακό νερό..

Γαρδένια - Πότισμα

Λίπασμα και σίτιση

Όπως τα περισσότερα τροπικά φυτά, η γαρδένια λατρεύει να εναλλάσσεται μεταξύ οργανικών και ορυκτών λιπασμάτων. Η σίτιση είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα νεαρά φυτά – τα λιπάσματα εφαρμόζονται εναλλάξ μία φορά κάθε δύο εβδομάδες. Οι ενήλικες καλλιέργειες χρειάζονται άφθονη λίπανση από νωρίς την άνοιξη έως αργά το φθινόπωρο. Κάθε εβδομάδα είναι απαραίτητο να τροφοδοτείτε τους θάμνους με σύνθεση χωρίς ασβέστιο. Συχνά χρησιμοποιούνται υγρά λιπάσματα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο..

Gardenia - Λίπανση και σίτιση Gardenia - Λίπανση και σίτιση

Παράσιτα και ασθένειες

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η γαρδένια είναι αρκετά ιδιότροπη για τις συνθήκες. Εάν δεν φροντίσετε να δημιουργήσετε το απαραίτητο μικροκλίμα, το φυτό μπορεί να αρρωστήσει. Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα σχετίζονται με την κατάκλιση νερού. Ως αποτέλεσμα της σήψης του ριζικού συστήματος, το λουλούδι αρχίζει να μαραίνεται, να γίνεται μαύρο, πιθανώς μια μαζική πτώση φύλλων και οφθαλμών. Σε αυτή την περίπτωση, είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε το φυτό από το δοχείο, να διαχωρίσετε το κατεστραμμένο τμήμα της ρίζας, να προσθέσετε αποστράγγιση και να αντικαταστήσετε το χώμα. Μετά τη μεταφύτευση, πρέπει να παρακολουθείτε προσεκτικά το πότισμα..

Ο πολιτισμός γίνεται συχνά μια αγαπημένη λιχουδιά διαφόρων παρασίτων. Το μεγαλύτερο κακό σε αυτήν παραδίδεται από θρίπες, αφίδες, έντομα κλίμακας, ακάρεα αράχνης. Η εμφάνισή τους μπορεί να καθοριστεί από διάφορα σημεία, για παράδειγμα, η παρουσία ενός εντόμου κλίμακας χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση καφέ κηλίδων, οι θρίπες αφήνουν γκρίζες κουκίδες στα φύλλα, οι αφίδες – κολλώδεις εκκρίσεις και η εμφάνιση ενός ιστού αράχνης δείχνει ότι το φυτό επιτίθεται σε ένα τσιμπούρι. Στην καταπολέμηση των παρασίτων, χρησιμοποιούνται εντομοκτόνα σκευάσματα, όπως “Decis”, “Intavir” κ.λπ. Σε ήπιες περιπτώσεις, μπορεί να βοηθήσει ακόμη και ένας ψεκασμός. Σε δύσκολες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτείται τρεις φορές θεραπεία κάθε 10 ημέρες.

Gardenia - Παράσιτα και Ασθένειες Gardenia - Παράσιτα και Ασθένειες

Πώς να μεταμοσχεύσετε μια γαρδένια

Δεδομένου ότι η γαρδένια μπορεί να καλλιεργηθεί σε εσωτερικούς χώρους ή σε κήπο, θα εξετάσουμε ξεχωριστά πώς να τη μεταφυτεύσουμε σωστά σε αυτήν ή εκείνη την περίπτωση..

Μεταμόσχευση σε ανοιχτό έδαφος

Η μεταμόσχευση γίνεται καλύτερα την άνοιξη, έτσι ώστε να υπάρχει χρόνος για να ριζώσει. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι να επιλέξετε ένα ηλιόλουστο μέρος με μικρή σκιά, το οποίο θα προστατεύει το φυτό από «ηλιακά εγκαύματα» τις ζεστές μέρες. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να διατηρείται μια απόσταση από άλλους θάμνους και δέντρα, έτσι ώστε το ριζικό σύστημα να έχει αρκετό χώρο για ανάπτυξη. Συχνά, οι γαρδένιες φυτεύονται κοντά σε παράθυρα και βεράντες για να απολαύσουν το υπέροχο άρωμα της ανθοφορίας. Εάν το έδαφος είναι όξινο, μπορείτε να το αραιώσετε με ένα μείγμα κομπόστ και θείου..

Η περιοχή πρέπει να ποτίζεται άφθονα και να ανοίγεται μια τρύπα τόσο βαθιά ώστε να μπορεί να χωρέσει η ριζική μπάλα. Η φυτευμένη γαρδένια πρέπει να πασπαλίζεται με γη και να ποτίζεται ξανά καλά για σφουγγάρισμα. Το έδαφος γύρω από τον θάμνο πρέπει να καλύπτεται με ένα στρώμα σάπας, το οποίο θα προστατεύει τις ρίζες από πιθανές αλλαγές θερμοκρασίας. Τις πρώτες ημέρες, είναι απαραίτητο να εξασφαλίσετε τακτικό πότισμα, φροντίζοντας να μην πέσει νερό στα φύλλα..

Gardenia - Εξωτερική μεταμόσχευση Gardenia - Εξωτερική μεταμόσχευση

Μεταφορά δοχείου

Το Gardenia μεταμοσχεύεται κάθε δύο χρόνια την άνοιξη. Κάθε φορά που πρέπει να παίρνετε μια κατσαρόλα λίγο μεγαλύτερη από την προηγούμενη. Ο πυθμένας πρέπει να είναι εξοπλισμένος με αποστράγγιση και το μίγμα εδάφους πρέπει να επιλέγεται κατάλληλο για φυτά εσωτερικού χώρου χωρίς λιπάσματα. Το χώμα πρέπει να υγραίνεται και να αναμιγνύεται έτσι ώστε να μην σχηματίζονται θύλακες αέρα. Ο θάμνος είναι εγκατεστημένος στο κέντρο του δοχείου και πασπαλίζεται. Μπορείτε να προσθέσετε υγρό λίπασμα ταυτόχρονα με το πότισμα. Θα πρέπει να υπάρχει απόσταση 2,5 εκ. Από την άκρη της γλάστρας μέχρι το κάλυμμα του εδάφους. Συνιστάται να τοποθετήσετε το φρεσκοφυτεμένο φυτό σε ηλιόλουστο μέρος. Το πότισμα είναι απαραίτητο μία φορά την εβδομάδα, κατά προτίμηση το πρωί..

Gardenia - Μεταμόσχευση δοχείου Gardenia - Μεταμόσχευση δοχείου

Αναπαραγωγή στο σπίτι

Υπάρχουν δύο τρόποι πολλαπλασιασμού των γαρδένιων – με σπόρους και μοσχεύματα. Σύμφωνα με τους καλλιεργητές λουλουδιών, η καλλιέργεια από σπόρους συμβάλλει στην καλύτερη προσαρμοστικότητα του φυτού στις εσωτερικές συνθήκες. Αλλά αυτή η διαδικασία απαιτεί συμμόρφωση με πολλές προϋποθέσεις και είναι ακόμα ευκολότερο για τους αρχάριους ανθοκόμους να αυξήσουν τον αριθμό των δενδρυλλίων με μοσχεύματα..

Αναπαραγωγή σπόρων γαρδένιας

Η σπορά γίνεται την άνοιξη. Οι σπόροι φυτεύονται σε δοχείο με χαλαρό χώμα κήπου σε βάθος περίπου 5 mm. Είναι απαραίτητο να οργανώσετε ένα θερμοκήπιο καλύπτοντας το δοχείο με ένα κρεβάτι με μεμβράνη ή γυαλί. Η φύτευση πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασία + 18 … 20C, να αερίζεται τακτικά και να ψεκάζεται το χώμα (είναι σημαντικό να δημιουργηθεί υψηλή υγρασία). Σε περίπου ένα μήνα, θα εμφανιστούν οι πρώτοι βλαστοί, οι οποίοι αρχικά αναπτύσσονται αρκετά αργά και, έως ότου εμφανιστεί το δεύτερο ζευγάρι φύλλων, συνεχίζουν να διατηρούνται σε συνθήκες «θερμοκηπίου». Τα φυτά που καλλιεργούνται βυθίζονται σε ξεχωριστές γλάστρες και τοποθετούνται σε ένα ζεστό, καλά φωτισμένο μέρος.

Αναπαραγωγή σπόρων γαρδένιας Αναπαραγωγή σπόρων γαρδένιας

Αναπαραγωγή γαρδένιας με μοσχεύματα

Αυτή η μέθοδος θεωρείται πιο απλή. Την άνοιξη πρέπει να κόψετε τους βλαστούς (10-12 εκατοστά) με πολλά ζεύγη φύλλων. Τα μοσχεύματα φυτεύονται σε αμμώδη-τύρφη. Για να διατηρήσετε την υγρασία, μπορείτε να καλύψετε τους βλαστούς με αλουμινόχαρτο ή πλαστικά μπουκάλια, αλλά πάντα διαφανή, έτσι ώστε να υπάρχει αρκετό φως. Η διαδικασία ριζοβολίας συνεχίζεται για ενάμιση μήνα. Με την έλευση των ριζών, νέοι βλαστοί θα αρχίσουν να αναπτύσσονται.

Αναπαραγωγή γαρδένιας με μοσχεύματα Αναπαραγωγή γαρδένιας με μοσχεύματα

Gardenia – φωτογραφία

Η επιλογή φωτογραφιών μας θα σας πει περισσότερα για αυτό το υπέροχο φυτό και την εκπληκτική ομορφιά του. Εδώ συλλέγονται εικόνες υψηλής ποιότητας από τους πιο διαφορετικούς τύπους γαρδένιας, παραδείγματα διακόσμησης με τη βοήθειά τους προσωπικών οικοπέδων και εσωτερικών χώρων. Καλή προβολή!

Gardenia - φωτογραφία Gardenia - φωτογραφία Gardenia - φωτογραφία Gardenia - φωτογραφία Gardenia - φωτογραφία Gardenia - φωτογραφία Gardenia - φωτογραφία Gardenia - φωτογραφία Gardenia - φωτογραφία Gardenia - φωτογραφία Gardenia - φωτογραφία Gardenia - φωτογραφία Gardenia - φωτογραφία Gardenia - φωτογραφία Gardenia - φωτογραφία Gardenia - φωτογραφία Gardenia - φωτογραφία Gardenia - φωτογραφία Gardenia - φωτογραφία Gardenia - φωτογραφία Gardenia - φωτογραφία Gardenia - φωτογραφία Gardenia - φωτογραφία Gardenia - φωτογραφία Gardenia - φωτογραφία Gardenia - φωτογραφία Gardenia - φωτογραφία Gardenia - φωτογραφία Gardenia - φωτογραφία