דירות, משרדים ומתקני בידור בבלגרד, סרביה
בשנת 2004 היא הפכה לאישה הראשונה שזכתה בפרס פריצקר היוקרתי. באותה תקופה כמעט ולא היו לה עשרות בניינים לזכותה, אך לאחר כעשר שנים הצליחה לאסוף בהנהגתה כחצי אלף אדריכלים, ויצרו עד חמישה פרויקטים בקנה מידה גדול מדי שנה. כל זה על זהה חדיד – כנראה אחד האישים המורכבים והמסתוריים ביותר של האדריכלים שהסתלקו. פעם היא לא רק עשתה מהפכה בעולם הגברי של האדריכלות והאדריכלות, אלא גם הראתה עד כמה הדמיון והאפשרויות האנושיים היצירתיים והבלתי מעורערים יכולים להיות!
המרכז לאמנות עכשווית “עננים” בצ’אנגשה, סין
15
עובדה מעניינת! זאהה חדיד הייתה גם האישה והמוסלמית הראשונה שקיבלה מדליית זהב מהמכון המלכותי לאדריכלים בריטים, וזכתה גם בתואר מפקד מסדר האימפריה הבריטית..
זאהה חדיד המוכשרת אהבה לא רק אדריכלות, היא עבדה על חללי פנים, עיצבה נוף תיאטרלי וגם ציירה
“אני לא אדריכלית, אני אדריכל!” – אמירה זו של זאהה מתארת בצורה מושלמת את נטייתה ורצונה העז. סיפורה ועבודתה היא דרכה של אישה מוכשרת מבגדד לפסגה הגבוהה ביותר של האולימפוס האדריכלי.
ראוי לציין כי הקריירה של חדיד בקושי יכולה להיקרא קוצנית או קשה – היא נולדה למשפחה חילונית של איש עסקים עיראקי עשיר. גם ילדותה והתבגרותה של זאהה התקדמו ללא קשיים, היא גרה באחד הבתים הנוחים והמודרניים ביותר בבגדד..
לאחר סיום הלימודים המשיכה את לימודיה בביירות ובבית הספר לאדריכלות בלונדון. האדריכל המפורסם בעולם רם קולהאס הפך למורה ולמנטור שלה. בהיותו מעריץ של האוונגרד כמו תלמידו, העריך קולהאס בכנות את כישרונו של חדיד, וכינה אותה “כוכב לכת במסלולו”. כתוצאה מתנועת כוכב הלכת הזה, בקרוב נולד ענק אמיתי של עולם האדריכלות – זהה חדיד אדריכלים.
אחד המגדלים הגבוהים בסקנדינביה
יאכטה של חברת Blohm + Voss הגרמנית
בשל לשכה זו פרויקטים עצומים כמו גורדי שחקים במרסיי, בית אופרה בגואנגג’ואו, מפעל BMW בלייפציג, שדה תעופה בבייג’ינג, גשר בסראגוסה ועוד רבים אחרים. על חלקם כדאי להתעכב..
קומפלקס סקיי סוהו
המתחם נבנה בסמיכות ללב המשרדים של שנחאי (סין) ושדה התעופה הונגקיאו. פרויקט Sky SOHO סימן שלב חדש במודרניזציה הרעיונית והארכיטקטונית של סין – נראה כי ארבעת המגדלים המתנשאים של המתחם זורמים זה לזה דרך מרחבים ירוקים מיוחדים על הגג. בפנים יש שטחי קמעונאות ומשרדים ענקיים עם שפע של אזורי בילוי ומנוחה. וכל פאר המחשבה המודרנית הזו משלים נופים פנורמיים מהפנטים של שנחאי. לכן, מתחם זה מוכר בצדק כאחד היצירות המובילות של זאהה חדיד..
15
מרכז התרבות היידר אלייב
מתחם העלייב באזרבייג’אן, שהוקם בשנת 2012, הוא מרחב תרבותי מאוחד באופן רציונלי – אולם, אולם אולמות, מספר משרדים ומוזיאון. כרגע, הבניין העתידני הוא למעשה סימן ההיכר של באקו המודרנית. פרויקט המתחם נוצר על ידי זאקה בשנת 2007, ובשנת 2014, שנתיים לאחר יישומו, המרכז הוכר כבניין הטוב ביותר בעולם על פי פרס עיצוב השנה..
15
מרכז ספורט מים
המרכז תוכנן על ידי זאהה חדיד אדריכלים בשיתוף עם אדריכלי ספורט (S&P אדריכלים) בלונדון (בריטניה) בשנת 2011. כ -269 מיליון פאונד הוצאו לבניית הבניין. ראוי לציין כי פרויקט העיצוב של המתחם מזאהה חדיד זכה בפרס פריצקר עוד לפני שבירת בריטניה הגדולה הוגדרה כמקום למשחקים האולימפיים 2012..
פרויקט זה אינו הקשה ביותר, אולם הוא מאוד פופולרי.
עוּבדָה! גג המתחם עשוי מפלדה ומשקלו כ -3,200 טון. ושלוש הבריכות של המרכז מכילות בסך הכל יותר מעשרה מיליון ליטר מים..
המתאר הגלי של הבניין מחקה את תנועת המים
פרויקט מרכז אמנויות
על פי פרויקט העיצוב, המתחם בן עשר הקומות ייבנה באי סעדיית ליד אבו דאבי (איחוד האמירויות הערביות). תפיסת הבניין היא ענף עתידני הפונה לכיוון המים. בסך הכל יוקמו מתחת לגג הבניינים אולם קונצרטים, אולם מוזיקה ושישה תיאטראות מגוונים..
המבנה הביוני של המרכז דומה כלפי חוץ לענף ממערכת שבילים מורכבת
מגדלי מגורים חסד בהכתרה
מכלול גורדי השחקים האדריכליים, המתוכנן להיבנות בחוף בריסביין האוסטרלית, דומה לניצני הפרחים המתכוננים לפתיחה. כפי שהגה זאהה חדיד, הרגליים הצרות של הבניינים ירחיבו את שטח פארק הבילויים שלמטה, וקווי המראה הזורמים והמשולבים זה בזה יספקו את התאורה הדרושה ומשחק אור שאי אפשר לתאר, בוהים ומשקפים אותו מפני המים . גובהו של כל מגדל יהיה כ-23-25 קומות.
מתחם מגורים כולל בשטח של 45,000 מ”ר. מ ‘תשלב יותר מ -480 דירות מגורים, יותר מ -0.7 דונם של אזור החוף ושמונה וילות מן המניין. עלות הפרויקט תעלה לעיר כ -410 מיליון דולר.
יצירת מופת אדריכלית של מגדלי מגורים עם חזית מקורית
אצטדיון לאומי
ההטמעה הסופית של הפרויקט בטוקיו (יפן) מתוכננת לשנת 2018 ומתוזמן לחפוף את מונדיאל הרוגבי. המתחם העתידי יוכל להכיל יותר מ -80 אלף צופים ובנוסף לזירת הספורט יכלול מוזיאון ספורט אינטראקטיבי, בו יכירו המבקרים את מסורות הספורט וההישגים של מדינות שונות בעולם.
ראוי לציין כי כל הבניינים של זאהה חדיד נושאים את חותם טבעה. בשל ריבוי הקלטות המקיפות צורות בחזיתות, כמו גם התשוקה של חדיד לצורות אורגניות מורכבות וכל מיני אלמנטים עתידניים, קשה לבלבל בין פרויקטי העיצוב של הלשכה שלה לבין סופרות אחרת..
פרויקט האצטדיון האולימפי בטוקיו
עובדה מעניינת! בסוף 2015, זאהה חדיד נכנסה לדירוג של 100 האנשים המשפיעים ביותר בעולם האמנות, והפרסום האמריקאי הסמכותי Wired כלל אותה במובילי הרעיונות TOP-100 על הפלנטה.
גורד שחקים קונספטואלי שיוקם בעיר הצעירה לוסייל (מדינת קטאר)
קודם כל, אפקט זה מושג הודות לעבודה של האדריכל עם חומרים מורכבים. למשל, זאהה חדיד מאוד אהב להשתמש בפלסטיק מרוכב ופרטים שונים שקשה לתפוס ולזרום זה לזה. זו הסיבה שהיא הייתה שונה מבחינה איכותית משאר האדריכלים, שהראו לרוב את אומץ לבם אך ורק על הנייר. לעומת זאת, זאהה לא רק עיצבה, אלא גם הייתה לה אומץ להחיות את האובייקטים האקסצנטריים שלה. כעת היא הפכה לנצח לא רק לאדריכלית המפורסמת הראשונה, אלא לאדריכלית שהכתיבה את הסגנון והאווירה של תקופה שלמה.