Dizajn uske spavaće sobe: 50 lijepih ideja

Dizajn uske spavaće sobe: 50 lijepih ideja

Kvadratni raspored smatra se optimalnim za život i dizajn. No u stvarnosti se morate baviti vrlo različitom geometrijom, uključujući pravokutne prostorije u kojima morate razmisliti o položaju svakog objekta. Ovaj zadatak postaje sve teži kada je u pitanju osobni prostor, što pretpostavlja stvaranje ugodnih uvjeta za odmor. No, kompetentan dizajn uske spavaće sobe ima svoje trikove i mnogo više mogućnosti nego što se čini na prvi pogled.!

Glavne značajke

Stambeni standardi navode da bi u visokim zgradama širina spavaće sobe trebala biti najmanje 2,5 m, ali to je maksimalni minimum, izuzetno nezgodan za život. Mnogi na postsovjetskom prostoru imali su sreću biti vlasnici legendarnih “Hruščova”, u kojima su sobe još uže, a njihova granična “norma” trebala bi biti najmanje 2,25 m.

Ne samo da soba s tako neugodnom kvadraturom može biti uska. Na primjer, produženi raspored, u kojem je duljina nekih zidova nekoliko puta dulja od drugih, također se može činiti “spljoštenim” i neugodnim. Problematične za stvaranje dizajnerskog projekta ili daljnjeg življenja su pravokutne spavaće sobe s velikim brojem objekata koji ostavljaju malo prostora za kretanje.

S jedne strane, usku geometriju spavaće sobe lakše je prihvatiti nego, na primjer, hodnik ili kuhinju. Doista, da bi se mogao koristiti za predviđenu svrhu, dovoljno je postaviti krevet – i mjesto za odmor je spremno. No, većina ljudi ovdje ne boravi samo noću, već se sređuje, uči, radi, obavlja svoje svakodnevne aktivnosti. U takve svrhe morat ćete se pobrinuti za dizajn prostora vodeći računa o svim pojedinostima: vizualnom, sadržajnom i funkcionalnom sadržaju. Razmotrimo svaki trenutak detaljnije.

Dizajn uske spavaće sobe - značajke

Savjeti za stil

Uska spavaća soba posebna je prilika koja zahtijeva posebna rješenja. Ako u prostranim sobama s ravnomjernim rasporedom praktički nema ograničenja u smjerovima, onda naše područje postavlja određene zahtjeve za vanjsku sliku. Naravno, važno je pridržavati se stilskog jedinstva, ali kada je spavaća soba sličnih dimenzija, ostatak kuće je najvjerojatnije u istoj situaciji, pa načelo izbora neće biti drugačije..

Najbolja opcija bio bi skandinavski stil. Brine se o stanovnicima i oslanja se na funkcionalnost, što je osobito važno u uskom stanu. U pomoć će doći karakteristična shema boja, uključujući bijelu s dodatkom drugih diskretnih mrlja..

Nordijski interijeri obično su ispunjeni prirodnim materijalima čija prisutnost stvara povoljne uvjete čak iu najneugodnijoj prostoriji. Predmeti su jednostavnog oblika i lako se mogu prilagoditi specifičnostima područja. Svijetli naglasci u obliku površina sa zanimljivom teksturom, slikama ili svjetiljkama pomoći će razrijediti monokromatski sastav..

Ostali moderni trendovi, poput minimalizma ili hi-tech, također će se savršeno uklopiti u usku spavaću sobu. Uključuju uporabu ograničenog niza ukrasnih elemenata koji se smatraju neprikladnima u sobama s bilo kojim značajkama planiranja..

No, klasični smjerovi rijetko se nalaze u takvom interijeru. I nije samo bogatstvo stila s luksuznim detaljima. Sam po sebi gravitira prostranosti, ispravnoj geometriji i strogosti kompozicije, kada su svi predmeti poredani oko utvrđenog središta, što je teško učiniti u uskoj spavaćoj sobi..

Spavaću sobu možete urediti u klasičnom stilu okrenuvši se njezinoj modernoj interpretaciji. Vjerniji je uvjetima prostorije, manje dekorativan, a ima i mirnu shemu boja..

Dizajn uske spavaće sobe - savjeti za stil Dizajn uske spavaće sobe - savjeti za stil Dizajn uske spavaće sobe - savjeti za stil Dizajn uske spavaće sobe - savjeti za stil

Rješenja u boji za usku spavaću sobu

Nakon stilistike, možete odmah pristupiti odabiru odgovarajuće boje, jer je to glavni alat za vizualnu korekciju prostora. Dizajneri preporučuju upućivanje na svijetlu paletu, jer tamne boje ocrtavaju geometriju spavaće sobe, čime je ističu.

Bijela će vam pomoći izbrisati vidljive granice, kao i druge varijacije: mliječne, orašaste ili sive. Ne zaboravite na namjenu prostora koji se koristi za odmor i opuštanje. Stoga bi njegov raspon trebao biti što mirniji, ugodan za percepciju..

Pastelne boje izgledaju skladno: plava će stvoriti osjećaj spokoja, svijetlo zelena – jedinstvo s prirodom, ružičasta – nježnost i ženstvenost, a breskva će pridonijeti snažnom buđenju.

Prirodna atmosfera može se stvoriti prirodnim bojama – borom, smeđom, pijeskom itd. Izazivaju asocijacije na prirodu, što je prikladno za kuće u središtu grada..

Kombinacija nekoliko boja pomoći će ispraviti geometriju spavaće sobe. Dizajneri često pribjegavaju sljedećoj tehnici: uski zid obojen je u zasićenijoj sjeni, a uz njega – u svijetloj. Ili možete kombinirati površine s toplim i hladnim tonovima, jer se prve čine optički bliže, a druge se odmiču od publike..

Dizajn uske spavaće sobe - boje Dizajn uske spavaće sobe - boje Dizajn uske spavaće sobe - boje

Dekoracija spavaće sobe

Osim što je potrebno materijale za završnu obradu uske spavaće sobe odabrati ekološki prihvatljive i „prozračne“, moraju imati i odgovarajuću teksturu. Ne postavljaju posebne zahtjeve za stabilnost, jer u ovoj prostoriji obično vlada ugodna mikroklima, ali trajnost igra važnu ulogu.

Kat

Parket i laminat tradicionalno se koriste za podove. Prikladno je paziti na njih, ne računajući prisutnost spojeva, u koje može proliti prolivena tekućina. Moguće je ispraviti uski raspored ako je smjer ploča paralelan s manjom pregradom.

Mekani, taktilni tepih ili kvadratni jednobojni tepih u središtu prostorije idealan je. Mora se zapamtiti da ton poda treba biti nekoliko nijansi tamniji od zidova..

Dizajn uske spavaće sobe - podna obloga Dizajn uske spavaće sobe - završna obrada poda

Zidovi

Zidovi obojeni svijetlim nijansama izgledat će sjajno u minimalističkom interijeru. No, ostaje najčešća vrsta tapeta – obična, s uzorcima, geometrijskim uzorcima ili fotorealističnim slikama..

Istodobno, vrijedno je ukrasiti usku stranu u središtu sobe svijetlim premazom, pogotovo ako je na nju pričvršćen krevet. Vodoravna prugasta tekstura pomoći će proširiti područje..

Dizajn uske spavaće sobe - Zidna dekoracija Dizajn uske spavaće sobe - Zidna dekoracija

Strop

Ograničeni četvorni metri neće dopustiti uporabu danas popularnih proizvoda od gipsanih ploča u uskoj spavaćoj sobi. Bolje je dati prednost glatkim, ravnim površinama bez uočljivih detalja dizajna..

Izbor obloga ovisi o početnom stanju stropa. Pregrade bez nedostataka mogu se prekriti bojom ili tapetama. Rastezne strukture pomoći će sakriti sve nepravilnosti, komunikacije, a također će postati osnova za ugradnju ugrađenih svjetiljki.

Dizajn uske spavaće sobe - stropna završna obrada

Namještaj i raspored

Nakon svih vizualnih i završnih trenutaka, vrijedi prijeći na najvažniju fazu – raspored namještaja. Uske spavaće sobe ne nude mnogo mogućnosti, ali slijeđenje ovih smjernica pomoći će vam da udobno uredite sobu:

– Nemojte poredati sav raspoloživi namještaj uz jedan zid, kao što se ponekad radi u kvadratnim stanovima, inače će soba izgledati poput hodnika;

– Uređenje u obliku slova U izgledat će dobro ako to područje dopušta. U protivnom, možete se ograničiti na oblik slova L;

– Pravokutni prostori izvrsni su za zoniranje. Na primjer, krevet straga, gdje neće ometati kretanje, i radno područje na početku.

Istodobno, mnogo ovisi o veličini spavaće sobe, broju stanovnika i funkcionalnim područjima. Ove točke također je potrebno uzeti u obzir pri izradi dizajnerskog projekta..

Krevet

Bez sumnje, krevet je glavno kompozicijsko središte sobe, a njegovo pravilno postavljanje pola je uspjeha. Može se postaviti preko ili uz dugi zid. Prva je opcija poželjnija za šire prostore jer tada možda neće biti mjesta za kretanje. No, sličan raspored spremit će područje za druge stavke..

Druga je mogućnost praktički jedino rješenje za male spavaće sobe. No, morate imati na umu da bi između kreveta i pregrade s obje strane trebalo ostati najmanje 70 cm. Situaciju će pojednostaviti prisutnost jednog stanara, jer tada možete napustiti prolaz samo s jedne strane i staviti krevet blizu zida.

Dizajneri savjetuju da obratite pozornost na modele s krivotvorenim nogama – vizualno dodaju prostor. Istodobno, prostor ispod kreveta može se koristiti za dodatno spremanje..

Sofe na izvlačenje pravi su spas za uske prostore. Kad su sastavljeni, ne zauzimaju dragocjene četvorne metre, služeći kao rekreacijsko područje, a noću, kad je kretanje po sobi minimalno, pretvaraju se u udoban krevet.

Dizajn uske spavaće sobe - krevet Dizajn uske spavaće sobe - krevet Dizajn uske spavaće sobe - krevet

Ostali komadi namještaja

Rijetko koja spavaća soba može bez ormara. Trebalo bi ga postaviti uz uski zid, inače će visoki predmet unutrašnjost samo učiniti užom. Preporuča se obratiti pozornost na zglobne police.

Problemi mogu nastati s poslom ili toaletnim stolovima. Možete ih rasporediti uz prozor pomoću prozorske daske. U drugim slučajevima upotrijebite princip zoniranja postavljanjem stola uz ili preko jednog od zidova..

Namještaj bi trebao biti kompaktan, ergonomski i minimalističkog dizajna. Prikladno je kupiti moderne modele transformatora koji će vam pomoći organizirati svaki metar prostorije..

Dizajn uske spavaće sobe - drugi namještaj Dizajn uske spavaće sobe - drugi namještaj Dizajn uske spavaće sobe - drugi namještaj

Dekor i rasvjeta

Za početak, razmislite o kupnji velikog ogledala s dugim zidom koje će vašu spavaću sobu učiniti malo širom. Stavite li ga uz uski dio, samo će produžiti prostor..

U ostalim detaljima poželjno je ograničiti se na nekoliko ukrasnih naglasaka, budući da veliki broj objekata dijeli područje. Masivne zavjese dobro će doći za mali zid, pa se preporučuje ostati na roletama ili prozirnim zavjesama.

Dobar savjet je upisivanje predmeta kvadratnog oblika koji će ispraviti geometriju. Na primjer, nekoliko slika, ploča, tepih na podu pomoći će vam da postignete željeni učinak..

Koliko god želite stvoriti zanimljivu rasvjetu, izbjegavajte postavljanje svjetiljki po obodu. Bolje se usredotočiti na središnji dio – veliki luster, pojačavajući lokalno svjetlo uz pomoć nekoliko asimetrično smještenih svjetiljki.

Dizajn uske spavaće sobe - dekor i rasvjeta Dizajn uske spavaće sobe - dekor i rasvjeta Dizajn uske spavaće sobe - dekor i rasvjeta

Dizajn uske spavaće sobe – fotografija

Naš izbor fotografija, koji sadrži prekrasne dizajne spavaćih soba s uskom geometrijom, pomoći će konsolidirati teoretski dio. Neke sobe su male veličine, dok druge imaju veliki broj funkcionalnih predmeta. No svaki od njih dokazuje da uska spavaća soba nije rečenica, već zanimljiva značajka. Uživajte u gledanju i inspiraciji!

Dizajn interijera uske spavaće sobe - fotografija Dizajn interijera uske spavaće sobe - fotografija Dizajn interijera uske spavaće sobe - fotografija Dizajn interijera uske spavaće sobe - fotografija Dizajn interijera uske spavaće sobe - fotografija Dizajn interijera uske spavaće sobe - fotografija Dizajn interijera uske spavaće sobe - fotografija Dizajn interijera uske spavaće sobe - fotografija Dizajn interijera uske spavaće sobe - fotografija Dizajn interijera uske spavaće sobe - fotografija Dizajn interijera uske spavaće sobe - fotografija Dizajn interijera uske spavaće sobe - fotografija Dizajn interijera uske spavaće sobe - fotografija Dizajn interijera uske spavaće sobe - fotografija Dizajn interijera uske spavaće sobe - fotografija Dizajn interijera uske spavaće sobe - fotografija Dizajn interijera uske spavaće sobe - fotografija Dizajn interijera uske spavaće sobe - fotografija Dizajn interijera uske spavaće sobe - fotografija Dizajn interijera uske spavaće sobe - fotografija Dizajn interijera uske spavaće sobe - fotografija Dizajn interijera uske spavaće sobe - fotografija Dizajn interijera uske spavaće sobe - fotografija Dizajn interijera uske spavaće sobe - fotografija Dizajn interijera uske spavaće sobe - fotografija

Video: Uska spavaća soba – Ideje za interijer