Spavaća soba u japanskom stilu: 90 fotografija dizajna

Spavaća soba u japanskom stilu: 90 fotografija dizajna

Orijentalni motivi sve se češće nalaze u dizajnu interijera u zapadnim zemljama. I to je sasvim razumljivo – uostalom, sadrže višestruke kombinacije sofisticiranosti, lakoće, bliskosti s prirodom i originalnosti. Spavaća soba u orijentalnom japanskom stilu ispunjena je zrakom, svjetlom, a maksimalno slobodan prostor daje prostor za neometano kretanje pozitivne energije. Nema mjesta svakodnevnim brigama – sve to ostaje izvan vrata.

Značajke japanskog stila

Uređenje interijera s orijentalnim temama ima nekoliko smjerova, donekle sličnih, ali u većoj mjeri značajno međusobno različitih. Japanski stil dramatično se ističe svojom originalnošću. Sljedeći pokazatelji mogu se nazvati značajkama smjera:

1. Minimalizam – nema mjesta neredu, bujnim ukrasima i luksuzu. Maksimalno slobodnog prostora gdje se nalaze vitalni predmeti. To je dijelom posljedica čestih prirodnih katastrofa na otocima, što dovodi do uništenja stambenih zgrada. Japanci ne nastoje opremiti svoj život pretjeranom pretencioznošću..

2. Prirodnost – u aranžmanu i ukrasu prevladavaju prirodni materijali, iako u nekim slučajevima nije isključeno njihovo oponašanje. Isto vrijedi i za paletu boja, blisku prirodnim nijansama..

3. Lakoća i prozračnost situacije-elementi interijera, u pravilu, male su veličine i pokretni, a prisutnost pomičnih pregrada-ekrana omogućuje vam jednostavno mijenjanje konfiguracije prostorije.

Dizajn spavaće sobe u japanskom stilu - značajke Dizajn spavaće sobe u japanskom stilu - značajke

Rješenja u boji

Najčešće su spavaće sobe u japanskom stilu uređene u svijetlim bojama – čime se postiže atmosfera mira i spokoja neophodna za ovu sobu. Koriste se palete bež, kremastih, mliječnih, sivih, biljnih tonova. Smeđe, trešnjeve, crne boje omogućuju razrjeđivanje ujednačenosti. U unutrašnjosti se ne koriste više od tri boje, od kojih je jedna pozadina.

Crno -bijela spavaća soba u japanskom stilu

Bijela i crna paleta često se nalaze u interijerima istočnih smjerova. Tradicionalna je, odražavajući vječnu želju filozofa da pronađu ravnotežu između muškog i ženskog, zemlje i zraka..

Bijeli zidovi s crnim hijeroglifima i tepih “nalik zebri” ovdje izgledaju sjajno. Jedan od zidova sobe možete ukrasiti crnim tonovima, na primjer, na uzglavlju kreveta, naspram kojih će bijeli niski noćni ormarići izgledati kontrastno.

Odvažnije odluke svode se na dizajn crne stropne površine koja se pretvara u bijele zidove i sivi pod. Ova se kombinacija može nadopuniti bež nijansama prisutnim u podnim oblogama, pregradnim strukturama i dekoru..

Crno -bijela spavaća soba u japanskom stilu - dizajn interijera Crno -bijela spavaća soba u japanskom stilu - dizajn interijera

Spavaća soba u japanskom stilu u bež boji

Unutrašnjost spavaće sobe u bež tonovima je lagana i elegantna. On je u stanju dati miran san i potpunu pacifikaciju, predstavljajući prirodnu paletu tonova – upravo ono što je potrebno u tom smjeru. Obojene zidne površine s glatkim prijelazima iz svijetlo bež u tamnu nijansu izgledaju izvorno. Zidovi mogu biti ukrašeni tamnijom paletom od stropa i poda – to donosi posebnu geometrijsku raznolikost.

Naravno, ova bež boja ne može biti prisutna sama, inače će se soba pretvoriti u zatvorenu kutiju. Prateći tonovi bit će smeđi, krem, bijeli, slonovače. Bambusova platna na zidovima i slične zavjese, tekstil i namještaj u smeđim tonovima, dizajn mliječno mat stropa ovdje će izgledati blagotvorno..

Spavaća soba u japanskom bež stilu - dizajn interijera Spavaća soba u japanskom bež stilu - dizajn interijera

Crvena spavaća soba u japanskom stilu

Zreli trešnjevi cvjetovi također se nalaze u istočnojapanskim interijerima. Glavni zadatak je odrediti njegovu količinu. Za one koji se pridržavaju strogosti i lakonizma, glavnu pozadinu zidova i stropa možete učiniti bijelom, pod u svijetlo bež ili sivim tonovima, a crvena paleta bit će prisutna na jednoj od zidnih ploča, tekstilu, zavjesama. Mirni san i odmor promicat će se prioritetom bež nijansi kao glavnih, a nišnje će postati manji dodaci naglasku.

Dizajn spavaće sobe za strastvene prirode omogućuje vam da je potpuno ispunite crvenom bojom. Poželjno je da zidovi ne budu jednobojni – možete koristiti tapete s japanskim ukrasom, grafičke slike tamnije ili svjetlije palete trešanja. Strop se može ostaviti svijetlim – umjetna rasvjeta dat će mu željenu ružičastu nijansu. Crni namještaj ovdje će izgledati sjajno..

Crvena spavaća soba u japanskom stilu - dizajn interijera Crvena spavaća soba u japanskom stilu - dizajn interijera

Završna obrada i materijali

Budući da istočna filozofija gleda na životni prostor kao animirani objekt, materijali za ukrašavanje moraju biti prirodnog podrijetla. No, s obzirom na visoku cijenu, nedostupnost i nepraktičnost nekih od njih, prisutnost umjetnih zamjena sasvim je prihvatljiva..

Kat

Uobičajeno je da Japanci kod kuće hodaju bosi, pa će pri odabiru podne obloge prednost imati drvo. Može se zamijeniti parketom ili bambusovim laminatom. Mogu biti prisutne i velike jednobojne keramičke pločice, ali budući da je ovaj materijal prilično hladan, bit će potrebno opremiti “topli pod” ili upotrijebiti običan tepih.

Pravi dizajn uključuje tatami prostirke izrađene od ratana ili bambusa, ali budući da se prilično brzo troše, često se zamjenjuju tepisima japanske ili neutralne boje.

Dizajn spavaće sobe u japanskom stilu - završna obrada poda Dizajn spavaće sobe u japanskom stilu - završna obrada poda

Zidovi

Zidovi ukrašeni tkaninom izgledat će elegantno i ugodno u japanskoj spavaćoj sobi. Drvene ploče koje oponašaju klizne pregrade također izgledaju sjajno. Jednostavnije opcije su žbukanje, bojanje zidova tradicionalnim uzorcima, tapete. Etnički crteži prikladni su na papirnatim tapetama, na primjer, cvjetovima trešnje ili hijeroglifima. Platna od bambusa najbolji su način za održavanje stila. Dizajneri savjetuju da odaberete pastelne boje bez nereda boja, ograničavajući se na jednu ili dvije boje za ukrašavanje. Iako tamne opcije nisu isključene, a zidovi na crvenom svjetlu prilično su česti.

Dizajn spavaće sobe u japanskom stilu - zidni ukrasi Dizajn spavaće sobe u japanskom stilu - zidni ukrasi Dizajn spavaće sobe u japanskom stilu - zidni ukrasi

Strop

Prva stvar koju treba primijetiti u dizajnu stropne površine je uporaba prirodnih materijala, pravokutnog oblika i obloga u svijetlim bojama. Postoji nekoliko mogućnosti za oblikovanje površine. Često se koristi tehnika opremanja greda koje dijele ravninu na kvadrate ili pravokutnike. Prostor između njih obojen je ili prekriven bijelom tkaninom, rižinim papirom.

Armstrongov sustav s gredama i ukrasnim pločama donekle je sličan i izgleda ništa manje impresivno. I postoji jedan trik – što su ćelije veće, strop će se širiti. Druga je mogućnost ukrasiti strop rastezljivom folijom ili tkaninom..

Dizajn spavaće sobe u japanskom stilu - stropna završna obrada Dizajn spavaće sobe u japanskom stilu - stropna završna obrada

Namještaj za spavaću sobu u japanskom stilu

Oprema za toalet je minimalna. Međutim, to se ne odnosi samo na spavaće sobe, već i na ostale prostore istočnojapanskih stanova. To je zbog gustog stanovništva zemlje, gdje se računa svaki kvadratni metar i postoji akutni nedostatak životnog prostora..

Krevet je središte. Trebao bi imati čučanj pravokutnog oblika, gotovo na podu poput japanskog madraca od futona. Postavljanje na podij sa koracima pomoći će dodati originalne bilješke. Glomazni skladišni sustavi zamjenjuju se opremom zidnih niša poput ormara s kliznim vratima u japanskom stilu. Interijer će nadopuniti noćni ormarići, stolić za čaj, male police za sitnice.

Ako je soba prilično velika, možete je podijeliti u zone pomoću svojih omiljenih nacionalnih kliznih pregrada. To su drveni okviri s bijelim matiranim staklom i okomitim trakama koje dijele platno na kvadrate ili pravokutnike. Vrata sobe trebaju biti ista..

Dizajn spavaće sobe u japanskom stilu - namještaj Dizajn spavaće sobe u japanskom stilu - namještaj Dizajn spavaće sobe u japanskom stilu - namještaj

Dekor i rasvjeta

U rekreacijskom području nije potrebna jaka rasvjeta. Prigušeno svjetlo stvorit će potrebnu atmosferu misterije, pogodnu za potpuno opuštanje. Svjetiljke imaju jednostavne geometrijske oblike, izrađene od stakla, rižinog papira, bambusa ili tkanine. Ako je spavaća soba mala, za strop možete koristiti reflektore. Podne i zidne svjetiljke koriste se rjeđe, ali izrađene u nacionalnim tradicijama ukrasit će sobu..

Morate pažljivo urediti spavaću sobu u japanskom stilu, bez preopterećenja prostora. Možete postaviti podnu vazu s nacionalnim ukrasom u koju će se smjestiti grane bambusa ili ikebane, na police postaviti tradicionalne figurice, mirisne svijeće, drvo bonsai.

Zidovi će biti ukrašeni nacionalnim navijačima (često su okrunjeni uzglavljem kreveta), samurajskim mačevima, pergamentima s hijeroglifima. U potonjem slučaju morate biti izuzetno oprezni – prije nego što postavite sliku hijeroglifa u unutrašnjost, morate saznati njegovo značenje.

Dizajn spavaće sobe u japanskom stilu - dekor i rasvjeta Dizajn spavaće sobe u japanskom stilu - dekor i rasvjeta Dizajn spavaće sobe u japanskom stilu - dekor i rasvjeta

Mala spavaća soba u japanskom stilu

Budući da dizajn svakodnevnog života u zemlji izlazećeg sunca pretpostavlja strogi lakonizam, ovo je idealno za male prostore. Niski namještaj i njegova minimalna količina ostavit će puno slobodnog prostora. Krevet za madrac može se postaviti na podij, u kojem će se nalaziti ladice za spremanje raznih stvari. U niši jednog od zidova možete opremiti mali ormarić za odjeću, prikrivajući ga kao “shoji” pregradu, koju su Japanci voljeli. Bolje je sobu urediti u svijetlo bež, mliječnim bojama. Akcenti će biti manji crni, trešnjevi ukrasni elementi.

Mala spavaća soba u japanskom stilu - dizajn interijera Mala spavaća soba u japanskom stilu - dizajn interijera Mala spavaća soba u japanskom stilu - dizajn interijera Mala spavaća soba u japanskom stilu - dizajn interijera

Dizajn spavaće sobe u japanskom stilu – fotografija

Izbor fotografija pomoći će vam da ispunite svoju maštu duhom dalekoistočne originalnosti i doista stilski ukrasite unutrašnjost spavaće sobe. Ovdje se prikupljaju razne mogućnosti dizajna u pravom japanskom stilu ili više europeiziranom. Odaberite ono što vam je bliže percepciji, razumijevanju lijepog i slobodno eksperimentirajte. Sretno gledanje!

Spavaća soba u japanskom stilu - fotografija dizajna interijera Spavaća soba u japanskom stilu - fotografija dizajna interijera Spavaća soba u japanskom stilu - fotografija dizajna interijera Spavaća soba u japanskom stilu - fotografija dizajna interijera Spavaća soba u japanskom stilu - fotografija dizajna interijera Spavaća soba u japanskom stilu - fotografija dizajna interijera Spavaća soba u japanskom stilu - fotografija dizajna interijera Spavaća soba u japanskom stilu - fotografija dizajna interijera Spavaća soba u japanskom stilu - fotografija dizajna interijera Spavaća soba u japanskom stilu - fotografija dizajna interijera Spavaća soba u japanskom stilu - fotografija dizajna interijera Spavaća soba u japanskom stilu - fotografija dizajna interijera Spavaća soba u japanskom stilu - fotografija dizajna interijera Spavaća soba u japanskom stilu - fotografija dizajna interijera Spavaća soba u japanskom stilu - fotografija dizajna interijera Spavaća soba u japanskom stilu - fotografija dizajna interijera Spavaća soba u japanskom stilu - fotografija dizajna interijera Spavaća soba u japanskom stilu - fotografija dizajna interijera Spavaća soba u japanskom stilu - fotografija dizajna interijera Spavaća soba u japanskom stilu - fotografija dizajna interijera Spavaća soba u japanskom stilu - fotografija dizajna interijera Spavaća soba u japanskom stilu - fotografija dizajna interijera Spavaća soba u japanskom stilu - fotografija dizajna interijera Spavaća soba u japanskom stilu - fotografija dizajna interijera Spavaća soba u japanskom stilu - fotografija dizajna interijera Spavaća soba u japanskom stilu - fotografija dizajna interijera Spavaća soba u japanskom stilu - fotografija dizajna interijera Spavaća soba u japanskom stilu - fotografija dizajna interijera Spavaća soba u japanskom stilu - fotografija dizajna interijera Spavaća soba u japanskom stilu - fotografija dizajna interijera